Hlavní obsah

Spisovatel Alexej Isajev přináší drama důstojníka carské i Rudé armády

Právo, František Cinger

Z nepřeberné nabídky životopisů nacistických generálů se ke čtenáři dostává jeden z nemnoha příběhů lidí, kteří je porazili. Kniha Ofenziva maršála Šapošnikova přináší víc než jen podrobný rozbor operací Rudé armády na přelomu let 1941/42. Je i cenným pohledem na osud muže, kterého Říjnová revoluce zastihla jako plukovníka generálního štábu carské armády.

Článek

Boris Michajlovič Šapošnikov (1882–1945) sloužil už šestnáct let v armádě a velel 16. granátnickému Mingrelskému pluku. V prosinci 1917 se stal voleným velitelem kavkazské granátnické divize. Tehdy jistě netušil, že se stane náčelníkem generálního štábu v době, kdy bude Sovětský svaz přijímat strategická rozhodnutí v nejkrutější válce, která se kdy ve svazových státech vedla.

Isajev připomíná třídílnou Šapošnikovovu práci Mozek armády věnovanou v letech 1927–29 úloze generálního štábu, ekonomickým a politickým otázkám vedení války. Je to strhující čtení podávající jedinečný obraz, v němž se změnil poměr sil ve Velké vlastenecké válce.

Alexej Isajev: Ofenziva maršála Šapošnikova

Vydala Jota

Přeložil Pavel Weigel

276 stran

298 Kč

Škoda jen, že se autor v případě Šapošnikova soustředil jen na toto období. Jako náčelník generálního štábu se v letech 1937–40 podílel i na plánování a provedení agrese vůči Polsku, Pobaltí a Finsku. Isajev tak mohl vytvořit objektivnější a cennější práci.

Reklama

Související témata:

Související články

Ludvík Vaculík vydal Tisíce slov

Tisíce slov se jmenuje soubor reportáží, úvah, politických prohlášení i umělecké kritiky Ludvíka Vaculíka (1926) od poloviny 60. let minulého století po rok...

Výběr článků

Načítám