Hlavní obsah

Písecký festival brzdily organizační problémy

Právo, Zbyněk Vlasák

Slavnostní zakončení Festivalu nad řekou proběhlo už v pátek. Jeho součástí bylo kromě ukázky z nedávno nalezeného fragmentu snímku Fritze Langa Metropolis také hudební vystoupení skupiny Bona Fide, která zahrála dvě argentinská tanga.

Foto: ČTK

Americký režisér a scénárista Terry Gilliam (vpravo) byl hlavním hostem filmové přehlídky Festival nad řekou v Písku. Stal se terčem vtipu herce Tomáše Hanáka. Ten se na starém kamenné mostě vydával za žebráka a připomněl tím Gilliamovi scény z jeho filmu

Článek

Ne náhodou, přehlídka argentinské kinematografie byla páteří letošního ročníku. Poté se promítala pracovní verze dokumentu Miloslava Šmídmajera Miloš Forman: Co tě nezabije…

„Letos se nám podařilo naplnit filmovou i společenskou kvalitu. Bylo to těžké a děkuji všem, kteří nám pomohli občasné dětské nemoci přežít,“ prohlásil umělecký ředitel Jiří Králík, který spolu s prezidentem festivalu Michaelem Havasem akci obsáhle zhodnotil.

Tu nakonec navštívilo, dle organizátorů, okolo dvou tisíc akreditovaných účastníků, promítlo se 171 celovečerních a asi 160 krátkometrážních filmů.

Oceněný Terry Gilliam

Největší hvězdou byl bezesporu americký režisér Terry Gilliam. „Předně mám rád Jiřího Králíka a Michaela Havase. Jsou to opravdoví filmoví nadšenci a pro film toho už tolik podnikli. Dvakrát jsem byl v Hradišti, a když mi řekli, že rozjíždí festival v ještě krásnějším městě, řekl jsem si, že u toho nemůžu chybět,“ řekl pro festivalové Listy.

Gilliam dostal spolu s Věrou Chytilovou a Antonínem J. Liehmem Cenu Miroslava Ondříčka za celoživotní přínos světovému filmu. Mezi další hosty patřili Jan Švankmajer, Ivan Passer, Carlos Sorín nebo Krzysztof Zanussi. Pražské ozvěny festivalu začaly už v neděli v kině Lucerna a v Centru Franze Kafky. Budou trvat do 15. srpna.

Nabízí se srovnání písecké akce s uherskohradišťskou Letní filmovou školou, kde Králík působil dříve. Festival nad řekou měl letos o chlup lepší program i prestižnější hosty. Vázla ovšem organizace. Sem tam některá kopie nedorazila včas, ohlášené delegace často na projekce nepřišly (Petr Forman to zdůvodnil tím, že mu Králík ukazoval Písek).

Pravidelně se stávalo, že bylo promítání během filmu na několik minut přerušeno.

Program se měnil každým dnem. Desatero praktických rad pro návštěvníky kdosi skoro doslova opsal (!) z hradišťské brožury. Že se uprostřed slavnostního zakončení tlumočník urazil a odešel, už je jen perlička. V tomhle je LFŠ o století dál a víc si váží svých diváků.

Část problémů lze jistě omluvit tím, že šlo o první ročník. „Na přípravu festivalu bylo bohužel velmi málo času. Hlavní finanční zajištění bylo potvrzeno až na konci dubna. Věříme, že se to v příštím roce nebude opakovat,“ říká mluvčí Festivalu nad řekou Gabriela Koulová.

Bylo by to záhodno i kvůli nastíněnému programu příštího ročníku, který už teď zní lákavě. Nechybí v něm retrospektiva Karla Zemana, přehlídka francouzské kinematografie ani polské tzv. „kino morálního neklidu“.

Reklama

Související témata:

Související články

Kmotrem Festivalu nad řekou je Terry Gilliam

Zbrusu nová písecká filmová akce Festival nad řekou, za níž stojí bývalý šéf uherskohradišťské Letní filmové školy Jiří Králík, odstartovala v pátek dopoledne...

Výběr článků

Načítám