Hlavní obsah

Kmotrem Festivalu nad řekou je Terry Gilliam

Právo, Zbyněk Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zbrusu nová písecká filmová akce Festival nad řekou, za níž stojí bývalý šéf uherskohradišťské Letní filmové školy Jiří Králík, odstartovala v pátek dopoledne a končí 9. srpna.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Hostem sekce Zlatá šedesátá bude i Jan Švankmajer.

Článek

Její program se opírá o tři hlavní cykly. V sekci Svět Josefa K. se ohlédne za snímky, v nichž se nějak odrazil vliv spisovatele Franze Kafky.

Nebudou chybět filmy Kafka slavného režiséra Stevena Soderbergha, Zámek Michaela Hanekeho, Proměna Jana Němce, Amerika Vladimíra Michálka a především snímek Brazil Terryho Gilliama, který bude nejvýraznějším hostem a kmotrem celého festivalu.

Deset filmů, které otřásly světem

Druhým hlavním cyklem budou Zlatá šedesátá, která navážou na výborné stejnojmenné televizní dokumenty režiséra Martina Šulíka. Hosty k sekci budou Jan Švankmajer, Ivan Passer, Věra Chytilová nebo polský filmař Krzysztof Zanussi.

Třetím pilířem programu je cyklus Argentinský film. Představí tvorbu Carlose Sorína, který se do Písku dostaví osobně, či Fernanda Vargase. Festival rovněž připomene osobnosti Edgara Allana Poea, Samuela Becketta, Eugenea Ionesca či Nikolaje Vasiljeviče Gogola.

Má také ambici uvést „deset filmů, které otřásly světem“. Do tohoto výběru se dostaly snímky Erotikon Gustava Machatého, Zvětšenina Michelangela Antonioniho nebo Osvícení Stanleyho Kubricka.

Reklama

Související témata:

Související články

Švankmajer převzal Křišťálový glóbus

Ocenění za mimořádný umělecký přínos světovému filmu předal v pátek vpodvečer v karlovarském divadle prezident festivalu Jiří Bartoška světově proslulému...

Výběr článků

Načítám