Hlavní obsah

Janeček byl opět zvolen ředitelem České televize

Právo, Novinky, ČTK, Jana Perglerová
Praha
Aktualizováno

Jiří Janeček byl ve středu znovu zvolen generálním ředitelem České televize, veřejnoprávní stanici tak povede dalších šest let. Ve třetím kole volby pro něj hlasovalo deset členů Rady ČT, jeho soupeřka Jana Kasalová dostala tři hlasy. Minimální počet hlasů potřebný ke zvolení byl právě deset. Jana Bobošíková z boje o křeslo šéfa ČT vypadla už po prvním kole, v němž neobdržela ani jeden hlas.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Janeček

Článek

Generálního ředitele volili členové rady ČT z pěti kandidátů. V prvním kole mohli hlasovat pro dva uchazeče, ve druhém kole už mohli dávat hlas pouze jednomu. K úspěchu ve druhém kole potřebovali kandidáti získat minimálně deset hlasů, což se ani jednomu nepodařilo.

Z prvního kola hlasování postoupili Janeček a Kasalová. Janeček dostal dvanáct hlasů, Kasalová osm. Jana Bobošíková nedostala žádný hlas, Hynek Chudárek pět a Radomír Pekárek jeden.

Ve druhém kole dostal Janeček devět a Kasalová tři. Ve třetím kole zvítězil Janeček s deseti hlasy.

„Budu propouštět, udělám restrukturalizaci, chci vytvořit multimediální vzdělávací galérii a internetový vzdělávací portál. Zvítězil jsem, protože nastavený trend je správný," popsal první pocity po svém znovuzvolení Janeček v hloučku novinářů.

„Nejsem zvyklý prohrávat, tak jsem bojoval. Cítím se normálně, byl jsem připravený na obě možnosti,“ svěřil se tisku. 

Bobošíková přišla s plánem odpolitizování ČT

Jako první se při veřejném slyšení představila Jana Bobošíková. Ve svém projevu řekla, že jejím cílem je respektovaná, dynamická a kreativní Česká televize.

"Nechci, aby ČT byla slouhou politiků a poskokem lobbistů,“ uvedla. Zmínila, že hodnotová schémata v myslích lidí devastuje mediokracie, jako "plíživé přesouvání moci z demokraticky volených orgánů na média.“ Devastuje ji i mainstream, podle ní "jednostranné pojetí diskuze o závažných tématech.“

Foto: Petr Horník, Právo

Jako první před Radou promluvila kandidátka Jana Bobošíková.

Bobošíková se nedomnívá, že by zrušení koncesionářských poplatků vedlo k podobné anarchii jako v Polsku.

Radní Helena Fibingerová jí položila dotaz, zda se neobává, že by v případě jejího zvolení nastala situace jako v roce 2000/2001, kdy ČT také kvůli ní vstoupila do stávky. Bobošíková odpověděla, že sem přišla pracovat a ne jitřit vášně.

Foto: Petr Horník, Právo

Volba ředitele ČT: hovoří Milan Uhde (uprostřed)

Výkonný ředitel hudební televize Očko Hynek Chudárek se zaměřil na hospodaření ČT, tedy na tvrdé šetření. "V ČT je dost prostředků,“ uvedl. Jeho cílem je v souvislosti s dokončením digitalizace jasné vyprofilování všech čtyř programů. Důraz klade na dětské a vzdělávací pořady. Otevřel by ČT více mladým a nezávislým tvůrcům. Odmítá tzv. "stálé externisty“.

Dotazy byly hodně prakticky zaměřené, mj, jak hodlá zabezpečit větší transparentnost "odkývání peněz“, kolik která výroba pořadů v ČT stojí a na co vynakládá peníze. Zazněla i otázka, jaká by podle něj měla být sledovanost pořadů v ČT. "Sledovanost být musí, ale nesmí to být jednoznačné hledisko,“ odpověděl. Důležitá je podle něj i spokojenost diváků.

Milan Uhde se Chudárka zeptal, jaký je jeho oblíbený spisovatel a Chudárek odpověděl, že právě Uhde. Chudárek by dal šanci všem vedoucím pracovníkům, aby převedli, co umí a zda nejen plní úkoly, což je samozřejmost, ale dokáží být i kreativní. Rozhodně by hned nerozdával výpovědi.

Suverénní Janeček chrlil čísla

Dosavadní ředitel ČT Jiří Janeček mluvil velmi suverénně. Měl ze všech kandidátů největší přístup ke konkrétním údajům o činnosti ČT, takže jeho úvodní slovo bylo plné čísel. Mluvil o všech oblastech, o programu, kde chce zvýšit podíl všech pořadů, digitalizaci, technickém a technologickém rozvoji, optimalizaci výroby. Zdůraznil, že by ponechal v ČT reklamu a z ní i nadále po roce 2011 financoval státní fond kinematografie a rozvoj kultury.

Foto: Petr Horník, Právo

Členka Rady Helena Fibingerová (vlevo) a Jana Bobošíková

Jako svou prioritu uvedl optimalizaci počtu zaměstnanců. Za éry jeho ředitelování se počet odborných ředitelů rozrostl na třináct. Objednal si personální audit. Počet lidí, kterých se plánuje zbavit, ale neuvedl. Janeček je proti rušení koncesionářských poplatků a placení televize ze státních peněz. Zavání mu to "lehce populismem“.

Radní Fibingerová se zmínila i o protestním dopise umělců z minulého týdne a řekla, že ona sama se chce zasloužit, aby se s umělci vedl dialog. I Janeček by chtěl s rebelujícími externisty více mluvit. "Diváci se přimknou k ČT, když se něco děje,“ poznamenal Janeček.

Kasalová nesnáší "vyčůranost"

Podle Jany Kasalové je Česká televize "permanentní šance“ pro kvalitu, možnost výběru a kultivace. Mimo jiné by měla chránit český jazyk. Nechce ale bezhlavě rušit programy a dávat výpovědi. Nesnáší však vyčůranost a lenost. Její vystoupení ocenil občanský aktivista Jan Šinágl potleskem. Kasalová přišla v tmavém kostýmku.

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Kasalová

Hodlá přitáhnout do ČT kvalitní lidi, kvalitní novináře. “Ti na sebe nabalují další kvalitní lidi,“ poznamenala. Hodlá zavést kariérní řád při výchově mladých redaktorů. Myslí si ale, že v ČT při zpravodajství nedochází k nepravostem. "Ale v konečné podobě střihu záleží na profesionalitě redaktorů, může dojít k nevyváženostem,“ podotkla. Kasalová chce "zmodernizovat“ obrazovku, aby byla více přitažlivá pro dětské diváky. "Je to o dílně a otevření televize vnějšímu světu.“ 

Rada chce pořádek v penězích

Rada podle Jiřího Baumruka očekává, že Česká televize se v budoucnu vyvaruje finančních problémů, do kterých se v minulém období údajně dostala. "Především očekáváme, že dojde k definitivnímu formátování všech čtyř kanálů, které budou díky digitalizaci celoplošné. Ze zákona musíme vysílat celoplošně, proto se například některé sportovní pořady vysílaly na celoplošných kanálech. Předpokládám tedy, že nový či staronový ředitel bude využívat technologických možností a najde prostředky, aby se nesnižovaly peníze jdoucí do programu," řekl Baumruk.

Profily kandidátů
Jana Bobošíková (narozena 29. srpna 1964) - od roku 2004 do letoška europoslankyně. V Československé a České televizi pracovala v letech 1989-1992 a 1994-1998, během televizní krize byla od prosince 2000 do února 2001 ředitelkou zpravodajství. V letech 2001-2004 moderovala diskusní pořad televize Nova Sedmička. Loni byla kandidátkou KSČM na prezidentku republiky. Ve svém projektu navrhuje zrušit reklamu i koncesionářský poplatek a financovat televizi státem či z fondů EU. ČT by podle ní měla místo nákupů pořadů více sama vyrábět. Hodlá také přeměnit ČT 4 Sport na program vzdělávací.
Hynek Chudárek (16. června 1961) - výkonný ředitel a člen představenstva hudební stanice Óčko. Do tehdejší Stanice O přišel krátce po jejím začátku v roce 2002 a stal se jedním z akcionářů. Ve vedení televize zůstal i poté, co ji v roce 2005 ovládla společnost Mafra (vydává mj. Mladou frontu Dnes). Před vstupem do médií působil ve firmě vyrábějící CD. Hodlá výrazně zeštíhlit současný počet zaměstnanců, zpočátku až o třetinu. Českou televizi chce více otevřít spolupráci s nezávislými tvůrci. ČT 1 a ČT 2 by měly být rovnocenné, druhý program by přitom nevysílal sport a zpravodajství a byl by zaměřen spíše na menšinového diváka. Počítá s ukončením vysílání reklamy, koncesionářské poplatky by se snažil zvyšovat maximálně o inflaci.
Jiří Janeček (24. května 1956) - od roku 2003 generální ředitel ČT. Kariéru v médiích začínal jako redaktor okresních táborských novin Palcát, v televizi pracuje od roku 1989. Nejprve byl jihočeským zpravodajem, později moderoval hlavní zpravodajskou relaci. Během jeho úřadování byly zvýšeny koncesionářské poplatky a zlepšilo se hospodaření televize, začaly také vysílat dva nové kanály. Kritizován byl například za personální politiku nebo přehmaty při vymáhání poplatků. Mezi své hlavní cíle řadí větší regionalizaci zpravodajství, zjednodušení vnitřní struktury ČT nebo lepší výběr poplatků. Chce zkvalitnit program a televizi více otevřít mladým a nezávislým tvůrcům. Hodlá do roku 2015 ušetřit 4,5 miliardy korun snížením osobních nákladů nebo optimalizací výroby.
Jana Kasalová (17. srpna 1963) - bývalá ředitelka vlastní tvorby televize Prima. Mimo jiné také působila jako redaktorka Mladé fronty a spoluzakládala časopis Reflex. Byla reportérkou pořadu Na vlastní oči a dramaturgyní pořadu Tabu na Nově. O křeslo ředitele ČT se již neúspěšně ucházela. Její projekt obsahuje například snahu o jasnější profilování jednotlivých programů, chce také do České televize přilákat zkušené novináře. V hospodaření vidí rezervy například ve zbytečně velkém areálu na Kavčích horách, chce také zlepšit systém manažerského řízení televize.
Radomír Pekárek - Bývalý šéf projektu digitální televize Barrandov, předtím pracoval jako ředitel televizní a dabingové divize barrandovských studií. Jeho koncepce obsahuje větší profilaci jednotlivých kanálů, například ČT 1 má být až na hlavní večerní relaci bez zpravodajství, ČT 2 se má zaměřit na kulturní a vzdělávací sféru. Hodlá více spolupracovat s FAMU a svazy výkonných umělců. Ekonomiku a výrobu by podrobil celkovému nezávislému auditu.

Jiří Janeček

Narozen 24. května 1956. Vyučil se chemikem, pracoval jako dělník a při zaměstnání vystudoval střední školu. Po maturitě pracoval ve výzkumu a redigoval podnikové noviny a rozhlas. V srpnu 1981 vstoupil do KSČ, informace o jeho členství ve straně, které ukončil koncem roku 1989, vyšla najevo až začátkem roku 2007. Od roku 1983 byl redaktorem a později šéfem táborských okresních novin.

Narozen 24. května 1956. Vyučil se chemikem, pracoval jako dělník a při zaměstnání vystudoval střední školu. Po maturitě pracoval ve výzkumu a redigoval podnikové noviny a rozhlas. V srpnu 1981 vstoupil do KSČ, informace o jeho členství ve straně, které ukončil koncem roku 1989, vyšla najevo až začátkem roku 2007. Od roku 1983 byl redaktorem a později šéfem táborských okresních novin.

Dálkově vystudoval žurnalistiku a v roce 1989 jej zaměstnala Československá televize. Od roku 1997 uváděl zpravodajské relace, dva roky poté se stal šéfem moderátorského týmu ČT. Od prosince 2002 stál zhruba půl roku v čele zpravodajství.

ČT vedl již v uplynulých šesti letech. Podařilo se mu stabilizovat rozpočet a jeho mandát provázelo bezproblémové soužití s televizní radou. Vysloužil si ale i kritiku - ať už pro personální kroky nebo údajný nedostatek peněz na původní tvorbu.

Janeček je ženatý, má dva syny. V minulosti byla jeho partnerkou redaktorka ČT Iveta Toušlová.

Reklama

Výběr článků

Načítám