Hlavní obsah

Michael Jackson nacvičoval show ještě den před svou smrtí

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles
Aktualizováno

Zesnulý král popu Michael Jackson ještě minulou středu – den před svou smrtí – nacvičoval show, s níž měl 13. července v Londýně zahájit šňůru padesáti koncertů. Informoval o tom britský list Daily Mail a na serveru zveřejnil poslední snímky vyzáblé, ale usmívající se hvězdy.

Článek

This is it (To je ono) stojí na svítícím nápise za Jacksonem v losangeleské hale Staples Centre, zatímco zpěvák ve svém typickém postoji míří prstem do publika. Má košili s červeným vzorem, jemně kostkované šedivé sako a šedivé džíny. Vypadá křehce, ale z jeho tváře vyzařuje uspokojení i zaujetí.

Sestřih vyjde na DVD

Záběry z posledních zkoušek Jacksona, který minulý čtvrtek zemřel na zástavu srdce, se už kompilují na DVD, které bude vzhledem k jeho skonu zřejmě obchodně nejúspěšnější. „Očekává se, že zpěvákův majetek tak v příštím roce vydělá víc peněz než on během uplynulých deseti let,“ napsal Daily Mail.

Jacksonova rodina vydá počínaje letošními Vánocemi sérii posmrtných alb, která by měla zahrnout i řadu písní, jež Jackson zkomponoval pro své tři děti, přičemž měly být vydány až po jeho smrti. Existují i skladby, které zbyly z jeho posledního alba Invicible (2001).

Vzpomínkový megakoncert je naplánován na září a mají se ho zúčastnit i Diana Rossová, Bruce Springsteen, Stevie Wonder a Barbra Streisandová. Společnost AEG, která Jacksonovy koncerty pořádala, se zavázala refundovat vstupenky všem, kdo je zakoupili u autorizovaných prodejců. Oznámila také, že počínaje středou poskytne bližší informace na webové stránce www.michaeljacksonlive.com.

Alternativou mají být vstupenky s kovovým páskem a hologramem tančícího Jacksona. Navrhl je zpěvák sám. Celkem se prodalo přes 750 tisíc lístků za 50 až 150 liber.

Patrně obcházel lékaře, měl vlastní zdroje léků

Na dalších obrátkích mezitím nabyly spekulace o okolnostech Jacksonovy náhlé smrti. Podezření o cizím zavinění opět oživil zpěvákův 80letý otec Joe. Tvrdil, že když se Jackson v inkriminovaný den vracel do svého sídla v Los Angeles, mával ještě fanouškům u brány.

Osobní lékař Conrad Murray trvá na tom, že mu nikdy nepředepsal silné utišující prostředky demerol či oxycontin. Policie se začala přiklánět k tomu, že ho zpěvák nejspíš obcházel a vytvořil si ilegální síť pro přísun medikamentů, na nichž byl závislý.

Ukázalo se totiž, že předpisy byly vydány na řadu lidí z Jacksonova doprovodu a zpěvák za ně měsíčně vydával až 49 tisíc dolarů (asi 910 tisíc korun). Mělo mezi nimi být sedativum xanax a vicodin proti bolesti. Pozornost se stáčí na Jacksonova osobního strážce jako možného dodavatele. V domě s ním však trvale žilo asi patnácti lidí – poradců, přátel či pečovatelů.

Největší pohřby v dějinách

15 miliónů lidí - pohřeb Kondžívarama Annaduraie, premiéra indického svazového státu Tamilnádu a oblíbeného spisovatele v tamilštině v roce 1969.

10 miliónů - rozloučení s imámem Ruholláhem Chomejním v Teheránu v červnu 1989. Davová hysterie truchlících si při pohřbu tohoto politického vůdce islámské revoluce vyžádala řadu mrtvých a zraněných.

4 milióny - V dubnu 2005 se svět rozloučil s papežem Janem Pavlem II. Přímo ve Vatikánu se mše na Svatopetrském náměstí zúčastnilo na 300 000 lidí. Na různých místech pozorovali obřad na velkoplošných obrazovkách další poutníci, kterých do Říma údajně přijely až 4 milióny.

4 milióny - V říjnu 1970 se konal v Káhiře pohřeb populárního egyptského prezidenta Gamála Abdan Násira. Při davovém šílenství při pohřbu bylo několik lidí ušlapáno.

4 milióny - rozloučení s egyptskou "národní" zpěvačkou Umm Kulthum v roce 1975

2 milióny - v květnu 1885 zemřel ve třiaosmdesáti letech významný francouzský spisovatel Victor Hugo, na poslední cestě jej doprovodily dva milióny lidí.

cca 1 milión - Pohřbu princezny Diany se zúčastnilo v září 1997 přes milión lidí v ulicích Londýna.

800 tisíc - John F. Kennedy, americký prezident

Murray, který také žil v domě, řekl, že když k Jacksonovi přišel, měl ještě hmatatelný tep. Zkoušel ho resuscitovat, a když to k ničemu nevedlo, rozhodl se volat záchranku. Neznal však prý přesnou adresu domu, telefony v domě byly kvůli soukromí vypnuté, a tak hledal pomoc. Tu měl nakonec přivolat muž z ochranky, ale ani záchranáři Jacksona neoživili. 

Reklama

Související články

SPECIÁL: Michael Jackson

Smrtí Michaela Jacksona svět přišel o geniálního muzikanta a možná skončila i celá éra velkých popových hvězd, které uznávalo několik generací fanoušků...

Výběr článků

Načítám