Hlavní obsah

Prahou prošel průvod romského festivalu Khamoro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pestrém pouličním průvodu se ve čtvrtek Pražanům a návštěvníkům hlavního města představili účastníci světového romského festivalu Khamoro, který se od úterý koná v Praze. Průvod vedl kočár tažený koňmi, doprovázely jej tanečnice, hudebníci i dav zvědavců. Koncerty v rámci festivalu mohou zájemci navštívit až do soboty 30. května.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Festival Khamoro

Článek

V poledne vyšel průvod od Můstku, od začátku budili pestře odění hudebníci zájem Pražanů i turistů. Za kočárem nesli vlajkonoši prapory zemí, odkud hudebníci pochází, v čele nesli vlajku romskou.

Foto: Lukáš Táborský , Právo

Festival Khamoro

Na dlažbě Ovocného trhu, kde se průvod na chvíli zastavil, pak znělo klapání podpatků tanečnic doprovázené tradičním "Opá, opá". Ve volánových sukních s penízky tančila i čtyřletá děvčata, u houslistů se dožadovala "nějaké rychlejší", aby se mohla lépe předvést davu fotografů a kameramanů.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Festival Khamoro

V průvodu šly hlavně soubory hrající tradiční romskou hudbu, z davu zněly nejčastěji housle, akordeon a tamburíny. Defilé uzavírala balkánská dechovka, jejíž burácení vždy přehlušilo ostatní soubory. Na festivalu však vystupují i soubory hrající moderní romskou muziku, kombinují ji třeba s jazzem nebo s elektronikou.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Festival Khamoro

Na Staroměstském náměstí, kam došli asi za tři čtvrtě hodiny, měli umělci prostor na exhibice, pouštěly se i balónky. Diváky rozehnal až déšť. Jedenáctý ročník Khamora vyvrcholí v sobotu galakoncertem v Kongresovém centru. Vystoupí na něm sedm romských kapel, ale třeba i houslista Pavel Šporcl se slovenskými Romano Stilo!

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Festival Khamoro

V rámci doprovodných akcí se mohou jít zájemci podívat na dokumentární filmy z uzavřeného světa holandských Romů a Sintů. V paláci Aventin budou vystaveny sochy, kresby a fotografie vztahující se ke genocidě Romů za nacismu. Celkem se na festivalu představí více než 100 umělců ze 16 zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám