Hlavní obsah

V Praze začíná třináctý světový festival loutkářského umění

Právo, Jiří P. Kříž

Od středy 20. května se uskuteční v Praze, většinou na Starém Městě, třináctý ročník Světového festivalu loutkářského umění. Jeho hosty bude padesátka divadelních souborů ze čtyř desítek zemí čtyř kontinentů.

Článek

Hlavním stanem přehlídky, na kterou chtěla přijet téměř stovka divadel, se stane Mezinárodní institut loutkářského umění Todora Rističe a Městská knihovna na Mariánském náměstí.

Letos poprvé musel nastoupit systém předvýběru. Kapacita pražských loutkářských koutů není nevyčerpatelná.

V čele triumvirát

Vedle tradičních evropských loutkářských zemí, jakými jsou Francie, Rusko, Rumunsko, Británie, Portugalsko, Španělsko, Německo, Itálie, Polsko se objeví také Belgičané, Irové, Norové, Maďaři, Švédové...

Ještě větší divácké zážitky slibují exotické, ale umělecky nesmírně exponované loutkářské země, jakými jsou Thajsko, Čína, Japonsko, Vietnam, Indie, Írán, z Latinské Ameriky Brazilci, Chilané, Venezuelané, z Afriky umělci z Libérie, Toga a Tunisu.

V čase eskalace politických a náboženských protikladů se Praha stane na jedenáct dnů přátelskou konfrontací pimprlového kumštu křesťanů, muslimů, hinduistů a dalších vyznání bez rozdílu ras a národů.

O nejlepších uměleckých výkonech bude rozhodovat tříčlenná porota: Jerry Bickel ze Spojených států amerických, Mohamed Dimoski z Tunisu a Pavlina Vasiljeva z Bulharska. Festivalový triumvirát vyhlásí nejlepší umělecké výkony v devíti kategoriích.

Favorita určí i děti ze základní školy

Do důsledků dovedenou novinkou třinácté světové loutkářské přehlídky je soutěž animovaných filmů, která je obohacením spektra technik a poetiky, jak prezentují nejskromnější divadelní umění ve všech koutech světa.

Jedním z partnerů světového festivalu je také základní škola náměstí Curieových. Její žáci vyhlásí desáté ocenění – Cenu dětského diváka.

Festival zahájí ve středu 20. května dopoledne Mozart píše dopisy Krzystofa Grębského z Wroclavského loutkového divadla a večer Stařec a květiny Stena Wallina ze stockholmského Pygmeteatru. Obojí v Divadle Karlova 44.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám