Hlavní obsah

Pavel Zuna na Primě končí

Právo, Novinky, Stanislav Dvořák, Jana Perglerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pavel Zuna končí jako šéfredaktor zpravodajství a publicistiky i jako moderátor zpráv v televizi Prima. Pracoval tam od roku 2007.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pavel Zuna

Článek

"V souvislosti se zvyšováním efektivity v období ekonomické krize se vedení televize Prima dohodlo na ukončení spolupráce s Pavlem Zunou, šéfredaktorem zpravodajství a publicistiky, a to ke dni 21. 5. Pavel Zuna působil v televizi Prima od podzimu roku 2007," uvedla tisková mluvčí Primy Jana Kocová.

Pavel Zuna však končí nejen jako šéfredaktor, odejde i z místa moderátora hlavních zpráv. O tom, kdo ho má nahradit, nechtěla mluvčí mnoho sdělit.

"Samozřejmě už hledáme nového šéfredaktora. O konkrétním jménu v tenhle moment nebudeme spekulovat," řekla Novinkám Kocová.

Vedení po mně požadovalo, abych, přestože jsem již ve zpravodajství milióny korun ušetřil, šetřil dále. To jsem považoval za nemožné...
Pavel Zuna

„Byl jsem odvolán. Vedení po mně požadovalo, abych, přestože jsem již ve zpravodajství milióny korun ušetřil, šetřil dále. To jsem považoval za nemožné, nemohl bych v tom případě garantovat kvalitu zpravodajství. Bylo mně však vedením televize řečeno, že kvalita není důležitá, důležitější jsou úspory. Přitom jsem již srazil ekonomický rozpočet ze 160 miliónů korun na nějakých 128 miliónů korun. Dál by to opravdu bylo na úkor kvality,“ řekl Zuna v pondělí Právu.

„Myslím, že v tom případě je lepší pro obě strany se rozejít. Odcházím proto z obou funkcí, šéfovské i moderátorské, dohodou takřka okamžitě. Vyberu si nějakou dovolenou. Budoucnost zatím neřeším,“ poznamenal Zuna.

Řekl ale, že má tzv. konkurenční doložku ke smlouvě, což znamená, že po dobu šesti měsíců nesmí nastoupit do žádné jiné televize. Plat mu přitom poběží, jakoby pracoval.

Souboj s Novou

Pavel Zuna, bývalá tvář Novy, se stal šéfredaktorem a moderátorem zpráv Primy a navíc provázel i nedělní soutěží Ber nebo neber. Začátkem února 2008 nasadil zprávy Primy přímo proti nejsledovanějšímu televiznímu zpravodajství v zemi, nováckým Televizním novinám.

Foto: Prima, Novinky

Prima přišla i s novou grafikou, novou znělkou a novou moderátorskou dvojicí. Vyladila své zpravodajství do modrých barev: studio, grafika, předěly, vše bylo v odstínech modré. Zprávy se obecně velmi podobaly těm na Nově. Nechyběla počítačová animace dopravních nehod, redaktoři působili akčně a snažili se být zábavní.

Sledovanost zpráv ale nestoupala. Týden po spuštění nových zpráv spíše pozvolna klesala, dva dny po uvedení nových zpráv byla na jednom miliónu a týden poté už na 0,7 miliónu diváků. Statistika ukázala, že Prima pomohla posunem zpráv více České televizi než sobě. Zprávy na ČT1 totiž tehdy dosáhly sledovanosti kolem 1,3 miliónu.

Kvůli propadu sledovanosti ustoupila Prima ve vysílání televizního zpravodajství v půl osmé. Nyní hlavní zprávy začínají v 18:55.

Reklama

Výběr článků

Načítám