Hlavní obsah

Během Noci literatury budou v Praze lidem číst Táborský, Mádl i Rudiš

Novinky, Stanislav Dvořák

Známí herci a spisovatelé budou na neobvyklých místech Prahy předčítat veřejnosti z knih v rámci Noci literatury, která začíná 13. května v 18 hodin. Vstup na všechna čtení je zdarma.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Herec Miroslav Táborský

Článek

Čtení budou probíhat po půlhodinách paralelně na všech dvanácti místech, návštěvníci si tedy sami budou moci zvolit, která místa navštíví a v jakém pořadí. Poslední čtení začnou v 22.30 hod.

"Místa utvoří v centru Prahy pomyslný okruh, jehož středobod – České centrum Praha v Rytířské ulici – se stane informativním a zároveň „oddychovým“ zázemím celé akce. Na cestě mezi příběhy si zde návštěvníci budou moci vychutnat literární kávu, shlédnout výstavu Petra Síse Zeď: Jak jsem vyrůstal za železnou oponou či zakoupit si knihy Noci literatury. Projekt získal statut doprovodné akce v rámci českého předsednictví EU 2009 a záštitu primátora hlavního města Prahy," uvedla Radka Labendz z Českého centra.

Např. na Městské policii v Praze 1 bude knihu Lupič Martina Prinze předčítat spisovatel Jaroslav Rudiš. V krytu Hotelu Jalta zase Jan Kačer přednese Tirzu Arnona Grunberga. U Pinkasů bude Jiří mál číst Podivný případ se psem Marka Haddona, v Městské knihovně zase Miroslav Táborský knížku Pí na druhou.

Noc literatury ve světě

Na rozdíl od předchozích ročníků překročí projekt Noc literatury poprvé hranice Prahy a České republiky. Prostřednictvím sítě Českých center v zahraničí bude v různých zajímavých formách představena česká literatura.

V Londýně se sejdou spisovatelé ze šesti evropských zemí, aby četli ukázky ze své tvorby a diskutovali o evropské literatuře. Českou republiku bude reprezentovat kniha Petry Hůlové Paměť mojí babičce (anglicky All that Belongs to Me), kterou představí Irena Murray Žantovská, ředitelka knihovny v The Royal Insitute of British Architects. Noc literatury bude také v Bratislavě, Berlíně či Stockholmu, Varšavě a Vídni.

Podrobný program najdete na www.nocliteratury.cz

Program čtení:

Hotel Jalta - protiatomový kryt - J. Kačer (Arnon Grunberg: Tirza)

Balet ND - M. Pechlát: (Ingo Schulze: Berlínské bolero)

Clam-Gallasův palác - S. Nováková: (Saskia de Coster: Hrdina)

Městská policie Praha 1 - J. Rudiš: (Martin Prinz: Lupič)

Kolektory - J. Plesl: (György Dragomán: Bílý král)

Rotunda sv. Kříže: T. Medvecká: (José Luís Peixoto: Nikdo se nedívá)

Baťa, Václavské náměstí: J.Dvořák (Jean Echenoz: Běžet)

Maiselova synagoga: J. Ornest: (Norman Manea: Chuligánův návrat)

Jindřišská věž: P. Nikl: (Łukasz Dębski: Café Šafé)

Městská knihovna v Praze: M. Táborský: (Milena Oda: Pí na druhou)

Trauttmansdorfský palác: A. Švehlík (Niccolò Ammaniti: Vezmu tě a odvedu tě pryč)

U Pinkasů: J. Mádl: (Mark Haddon: Podivný případ se psem)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám