Hlavní obsah

Nový román Paula Coelha se odehrává v Cannes

Právo, Jaroslav Špulák

Dvanáctý román brazilského spisovatele Paula Coelha nazvaný The Winner Stands Alone (Vítěz je sám) vyjde v češtině teprve na podzim, ale v některých zemích je už na knižních pultech. Vyšel ve Velké Británii, Americe, Holandsku, Rusku, Libanonu, v květnu vyjde v polštině a bulharštině.

Článek

„Žijeme v kultuře, kde hrají prim sláva, peníze a moc. Většina lidí tedy došla k názoru, že se jedná o skutečné hodnoty, o které bychom měli usilovat,“ říká na internetových stránkách Coelho.

Svůj nový román pojal jako obraz současného světa hvězd. Odehrává se během 24 hodin na filmovém festivalu v Cannes a jeho hrdiny jsou slavní lidé pod palbou reflektorů i v zákulisí, stejně tak jako masový vrah, který v krátké době spáchá pět vražd za sebou.

Coelho v díle obviňuje celebrity, které prý mohou za to, kde se lidstvo v současné době nachází. Kniha je psaná jako thriller, přirozeně v ní nechybí duchovní poučení a pozitivní podtext.

Reakce médií jsou zatím zdrženlivé. The Financial Times píše, že autorovo zkoumání sociálních struktur je zjednodušené, Washington Post mu naopak neupírá dobrou volbu tématu.

Reklama

Související témata:

Související články

Wernischovy výtečné literární uzenky

Během práce na čtvrté antologii „zapomenutých, opomíjených a opovrhovaných“ v české literatuře 18.–20. století publikuje Ivan Wernisch (1942) svoji novou...

Cenu Magnesia litera získala Bohumila Grögerová

Básnířka a překladatelka Bohumila Grögerová (1921) získala nejvyšší ocenění v letošním 8. ročníku soutěže Magnesia Litera – Kniha roku 2009 za básnickou sbírku...

Výběr článků

Načítám