Hlavní obsah

Karlovarský festival uctí Švankmajera, v porotě producentka Amélie z Montmartru

Novinky, Stanislav Dvořák

Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii dostane na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech režisér a výtvarník Jan Švankmajer. Další slavný Čech Miloš Forman uvede, jak již Novinky informovaly, premiéru svého filmu Dobře placená procházka.

Článek

Jan Švankmajer je mezinárodně uznávanou filmovou osobností, která letos oslaví už pětasedmdesátiny. Je pověstný experimenty na poli spojování animace a hraného filmu.

Jeho režijním debutem se stal v šedesátých letech Poslední trik pana Schwarzewalda a pana Edgara. Dnes jsou známé hlavně jeho novější filmy Lekce Faust, Spiklenci slasti, Otesánek (Český lev za film roku 2001) a Šílení (Český lev za nejlepší výtvarný počin). Švankmajer jinak spolupracoval jako výtvarník také na kultovních československých parodiích Tajemství hradu v Karpatech a Adéla ještě nevečeřela.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident festivalu Jiří Bartoška a umělecká ředitelka Eva Zaoralová

Na tiskové konferenci v úterý pořadatelé oznámili řadu dalších programových i organizačních novinek. Umělecká ředitelka festivalu Eva Zaoralová uvedla, že v čele poroty zasedne renomovaná francouzská producentka Claudie Ossardová, která má na kontě mimo jiné film Amélie z Montmartru. Bez jejího přičinění by nevznikla ani další důležitá filmová díla jako Arizona Dream nebo Delikatesy.

Dále v porotě zasedne íránská herečka a režisérka Niki Karimi, ruský režisér narozený v Kazachstánu Sergej Dvorcevoj (film Tulpan) a nebo šédsko-norská herečka Maria Bonnevie (filmy Není klidu pro hříšníky nebo Vážky). Česko zastupuje režisér Ivan Zachariáš.

Dvacet let od železné opony

"V nové sekci 20 let svobody bychom chtěli ukázat situaci, jaká byla před pádem železné opony a dnes. Zúčastní se i jedna z dvojic, které sledovala Helena Třeštíková ve svém časosběrném filmu," řekla Eva Zaoralová.

Pokud jde o český film obecně, Zaoralová uvedla, že v hlavní soutěži žádný nemají. "Žádný se nám nezdál vhodný," řekla. Česko ale bude zastoupeno v sekci East of the West snímkem El Paso, který, jak umělecká ředitelka předpokládá, může mít úspěch u cizinců i vzhledem k romskému tématu. V sekci Variety pak bude zařazen další český film Kdopak by se vlka bál.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Bartoška předvádí cenu karlovarského filmového festivalu.

Stálým problémem festivalu jsou kapacity. "Kapacity sálů se bohužel nezměnily, víceúčelová hala se dostavuje, ale došlo k časovému skluzu a nechceme riskovat. Uděláme tam jen jednu demonstrativní projekci," dodal prezident festivalu Jiří Bartoška.

Dále festival uvede např. retrospektivu jednoho z nejvýznamnějších evropských režisérů Patrice Chéreaua (filmy Královna Margot, Intimita, Gabrielle, Jeho bratr). Zaoralová upozornila na filmové "hity" jako Nejsem tvůj přitel od György Pálfiho, režiséra známé Taxidermie, na slovenský film Vladimíra Balka Pokoj v duši nebo íránský film Dvacet a zádumčivý korejský snímek Himaláj s hercem Choi min Sikem, známým z filmu Old Boy.  

Festival spustil i svou fanpage na stále populárnějším Facebooku a další informace se budou objevovat na tradičním webu www.kviff.com, kde přibudou i blogy nezávislých filmových kritiků.

Reklama

Výběr článků

Načítám