Hlavní obsah

Stálá expozice baroka na Pražském hradě je doplněna o řemeslné umění

Právo, Peter Kováč
PRAHA

Stálou expozici českého baroka ve Schwarzenberském paláci na Hradčanském náměstí obohatila nově kolekce řemesla z pražského Uměleckoprůmyslového muzea. Cenné a mnohdy i ve světě ojedinělé předměty z dílen zlatníků, krejčích, kovolitců i sklářů jsou umístěny v podzemních prostorách a rozčleněny do tří oddílů Liturgie, Stolování a Ornament.

Článek

Liturgie nás zavede do interiéru barokního chrámu. Máme pocit, jako bychom byli účastníky mše. Všude kolem nás jsou vzácné kalichy, vyšívané ornáty, pozlacené relikviáře. Obřadný průvod exponátů symbolicky směřuje k luxusnímu oltáři.

Část nazvaná Ornament nás zavede do barokního šatníku bohaté dámy a elegantního kavalíra.

Vystaveny jsou slavnostní šaty, malované vějíře, krajky, šperky, módní doplňky. Vše pak vrcholí Stolováním čili velkolepou barokní hostinou. Dvě souběžné vitríny připomínají hodovní tabuli vybavenou veškerým nádobím, příbory, sklem i porcelánem.

Není to expozice doslova ilustrativní. Architektka Eva Eislerová a odborní pracovníci Uměleckoprůmyslového muzea udělali vše s citem pro výtvarné hodnoty a s nápaditostí z hlediska působivé instalace i poznání dějin dekorativního umění.

Divákům se tu nabízí výlet do barokní doby a zasvěceným průvodcem jsou vysvětlující popisky, přibližující nám zaniklý svět barokních slavností, světských i církevních. Otevřeno je denně mimo pondělí od 10 do 18 hodin, plné vstupně 150 Kč, od 16 hodin 80 Kč.

Reklama

Související články

Opravený Schwarzenberský palác patří baroku

Po téměř pěti letech rekonstrukce se pro veřejnost otevírá Schwarzenberský palác v Praze na Hradčanském náměstí. Jedna z nejrozsáhlejších renesančních staveb...

Místo oslavy pohřeb baroka v Čechách

Národní galerie (NG) slibovala, že se nová stálá expozice nazvaná Baroko v Čechách v rekonstruovaném Schwarzenberském paláci na Pražském hradě stane kulturní...

Výběr článků

Načítám