Hlavní obsah

V pražské Viole opět dominují herci v čele s Jířím Langmajerem

Právo, Radmila Hrdinová

Dvě poslední premiéry pražského Divadla Viola potvrzují skutečnost, že Violu dělají herecké osobnosti, schopné naladit se na intimní atmosféru, již tato scéna už pětačtyřicet let vytváří.

Foto: Viktor Kronbauer, Právo

Jiří Langmajer v inscenaci Přízraky E. A. P.

Článek

Hra neapolského dramatika Manlia Santanelliho Královna matka přibližuje vztah dominantní matky a syna, jehož citově vydírá nemocemi i vidinou blízké smrti. Ve skutečnosti je, alespoň v podání skvělé Marie Málkové, živočišně dravá, vypočítavá, okouzlující i nesnesitelná. Režisérka Lucie Bělohradská s herci vytěžila z nepříliš vrstevnatého textu maximum.

Málková využila bohatý rejstřík svých hereckých prostředků k postižení Matčiny rafinované manipulace se synem, který se zprvu jeví jako cynik, hodlající proměnit matčino umírání v literární bestseller, ale stále více se divák vciťuje do jeho složité situace.

Igor Chmela, který hraje ve Viole poprvé, zvládá nároky jak své postavy, tak i komorní scény velice dobře.

Přízraky E. A. Poea

Zkušeným hercem Violy je naopak Jiří Langmajer, jenž v inscenaci Přízraky E. A. P. dokazuje, že svým talentem obsáhne jak velké jeviště, tak i blízký kontakt s diváky.

V koláži textů E. A. Poea, kterou obratně sestavil i zrežíroval Tomáš Vondrovic, nepustí Langmajer jakožto jediný protagonista večera diváky ani chvíli ze svých otěží. Zatímco v první části si vychutná pestrou škálu groteskních poloh v příběhu oživlé mumie i „skládacího“ generála Smithe, ve druhé provede diváka intimitou Poeovy poezie v nových (a vskutku pozoruhodných překladech Miroslava Macka).

Jiří Langmajer jako Poeovský přízrak

Langmajer je v Poeových textech sžíravě krutý, anglicky škrobený, pobaveně ironický i mužně, zaťatě lyrický. Sám se proměňuje do poeovského přízraku, v čemž ho podporuje citlivá hudba Emila Viklického.

Jen škoda, že jí není víc – zvláště v Poeově slavném Krkavci mi po slibném začátku výrazně scházela. Přízraky E. A. P. jsou dalším skvostem Violy a Jiří Langmajer slibným nástupcem hereckých osobností shlížejících z jejích stěn.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám