Hlavní obsah

VIDEO: Startuje nová televize Z1, nabídne i talkshow Tachecí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Od čtvrtečních 10 hodin začala v Praze a Brně vysílat reklamní smyčkou nová digitální televize Z1. Od 11 hodin vysílá také na satelitu. Ostrý start televize se plánuje na neděli 1. června večer. Každý den od pondělí do čtvrtka bude mít na této televizní stanici svou talkshow nazvanou Hardtalk bývalá šéfka Radiožurnálu Barbora Tachecí.

Foto: ČTK

Barbora Tachecí

Článek

Své pořady tu budou mít v televizi Z1 také Halina Pawlowská, Milan Knížák, Eugen Korda nebo Petra Procházková.

"Děláme vše pro to, abychom začali vysílat 1. června ve večerních hodinách...Jsme zpravodajsko-publicistická stanice, takže nejspíše začneme asi zprávami," uvedl šéf Z1 Martin Mrnka.

Nová stanice se stane konkurencí obdobné veřejnoprávní stanice ČT24. Podle Mrnky má ale na rozdíl od ČT24 nová stanice poněkud odlišné poslání a také míří na jinou diváckou cílovou skupinu.

Hardtalk s Tachecí stojí a padá

Hardtalk je licencovaný pořad BBC, který je podrobným, tvrdým a velmi intimním rozhovorem s některou z osobností. „Tachecí je profesionálka a umí přemýšlet v souvislostech. Tenhle pořad je pro ni jak dělaný, stojí a padá s ní,“ prohlásila konzultantka programu Z 1 Simona Matásková, která byla mj. dramaturgyní a stále spolupracuje s ČT na úspěšné talkshow Jana Krause Uvolněte se, prosím!

Tachecí byla na přelomu roku ředitelkou Radiožurnálu Českoho rozhlasu a v lednu, poté, co byla z funkce odvolána, protože její nové vysílací schéma vzbudilo nevoli u mnoha posluchačů, se zhroutila a léčila se v psychiatrické léčebně. „To, co se jí stalo, se může přihodit každému,“ poznamenala Matásková. O odchodu Tachecí do televize Z1 se začalo spekulovat minulý týden .

Své talkshow budou mít na Z 1 také Halina Pawlowská, Milan Knížák, Eugen Korda nebo Petra Procházková. Další každodenní talkshow To říkáte vy o aktuálním denní dne budou střídavě moderovat Naďa Hávová a Karolína Dubová. Z 1 uvede i Horké křeslo, talkshow s politiky a novou talkshow Z titulní strany, kde mají být zpovídáni šéfredaktoři a novináři tiskových periodik. Všechny talkshow se budou vysílány živě.

Páteř Z 1 tvoří zprávy, vysílané každou půlhodinu a hodinu. V 19 a 22 budou zprávy delší. „Na zpravodajské stanici jsou všechny zprávy hlavní, proto nemáme hlavní zpravodajskou relaci dne,“ poznamenala šéfredaktor zpravodajství Z 1 Hanuš Hanzlík.

Zprávy doplní magazíny, dokumenty především evropské produkce. Jedním z nich je např. Earth from Above světoznámého francouzského fotografa Yanna Artsuse-Bertranda. Jde o dokument o přírodě, zemi a její budoucnosti v souvislostech.

Zkušebně od čtvrtka

Televize Z l spustila své zkušební vysílání ve čtvrtek 22. května v 10 hodin, kdy začala vysílat reklamní smyčku. Diváci si ji mohou naladit v Praze a Brně a jejich okolí, pokud přijímají digitálně prostřednictvím set top boxů. Od 11 hodin téhož dne začala Z 1 vysílat na satelitu (Astra 23,5 stupně, volně dostupná). Nechytnou ji ale diváci přijímající UPC Direct.

Majitelem televize je slovenská finanční skupina J, která do jejího rozjezdu financovala řádově stovky miliónů korun. „ Přesná čísla komerční stanice nezveřejňuje,“ uvedl generální ředitel Z 1 Martin Mrnka.ramové schéma Z1.

Boj o licenci

Z1 je jednou ze šesti nových digitálních stanic, které původně po rok a půl dlouhém výběrovém řízení vysílací rady získaly v dubnu 2006 licenci pro nastupující digitální zemské vysílání (označované jako DVB-T). Neúspěšní uchazeči včetně Novy a Primy se ale posléze obrátili k soudu a následovala řada soudních sporů a odvolání.

Nárok na licenci nakonec šesti původním vítězům tendru zajistila až novela mediálních zákonů, která platí od začátku letošního roku. Kromě Z1 se to týká plnoformátové stanice Febio TV a TV Barrandov, hudebního kanálu Óčko, stanice pro mladé TV Pohoda a regionální RTA. Další z nových, takzvaných digitálních stanic, která spustí svůj start, bude zřejmě v létě TV Barrandov. Óčko již šest let vysílá, nyní přes satelit, kabel a internet a také přes digitální zemské vysílání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám