Hlavní obsah

Pro spisovatelku Lessingovou znamená Nobelova cena "katastrofu"

Pro britskou spisovatelku Doris Lessingovou, která se loni stala laureátkou Nobelovy ceny za literaturu, je tato nejcennější literární trofej "zpropadenou katastrofou". Lessingová to řekla britské stanici Radio 4.

Foto: Profimedia.cz

Spisovatelka Doris Lessingová

Článek

Nekonečné rozhovory pro média prý zabírají osmaosmdesátileté autorce spoustu času, unavují ji a berou jí inspiraci. Nejstarší držitelka Nobelovy ceny za literaturu v dějinách proto podle svých slov není schopna dokončit svůj rozepsaný román a zvažuje, že se psaním už úplně skončí.

"Jediné, co teď dělám, je, že dávám rozhovory a pózuji fotografům," říká literární průkopnice, kterou patrně nejvíce proslavil experimentální román Zlatý zápisník z roku 1962. Zdroj literární inspirace prý Lessingové nyní "vyschl". "Už nemám žádnou energii. Proto říkám každému, kdo je mladší než já, aby si nemyslel, že mu to bude psát věčně. (Říkám), ať to využije, protože jinak mu proud (tvořivosti) odteče jako voda z dřezu," uvedla Lessingová.

Spisovatelka, která se narodila v roce 1919 v někdejší Persii, má nyní rozpracován román s názvem Alfred a Emilie, není ho však z časových důvodů a kvůli únavě schopna dokončit.

Lessingová se kvůli zdravotním potížím nemohla ani loni v prosinci zúčastnit slavnostního ceremoniálu při předávání Nobelovy ceny ve Stockholmu. Z rukou švédského velvyslance v Británii Staffana Carlssona převzala ocenění až letos v lednu.

Reklama

Výběr článků

Načítám