Hlavní obsah

Obyčejné písničky s příznaky romantiky

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Písničkář Luboš Pospíšil má za sebou mnohaletou kariéru, přesto se asi někteří mladí posluchači nad jeho novou deskou Příznaky lásky s podivem zeptají rodičů: „A kdo to jako má bejt?“. Odpověď by mohla znít asi takhle: „Takový postarší chlapík s celkem obyčejnými, civilními písničkami o lásce.“

Článek

„Stará dobrá písnička o lásce“, jak se někdy s úsměvem říkává, v Pospíšílově podání neohromí, ale ani neurazí. Nekonají se žádné kytarové orgie, ač v pozadí tušíme slušnou instrumentální zručnost. Kytary a klávesy pěkně vystrkují růžky např. v baladách jako Růže z květinářství a Azylový dům, potěší i riff v krausberryovsky laděné písni Filmové vraždy. Rádiově „hitový“ svižný pop-folk (Koukej lásko) naopak svou předvídatelností nudí.

Posluchačské nadšení hlavně u mladší generace zbrzdí jisté folk-rockové staromilství a nepřekvapivost písniček. Skupina 5P přinesla několik hezkých nápadů, jenže celkově zůstala trčet v minulosti. Dvěma novým členům (Ondřej Fencl, Pavla Táboříková) je sice podle občanky teprve přes dvacet, ale hudebně se od svých starších kolegů neliší, všichni žijí v mišíkovském Československu 70.- 80. let. A teď babo raď: je to špatně, nebo dobře?

Desce určitě prospívají texty Pavla Šruta, které vystupují jak bohatostí životní zkušenosti, tak i slovní zásobou nad běžný český popový blábol, ale opět si tak trochu rýpněme - překvapí něčím výjimečným? Nikoliv. V podstatě se pohybují v přesně ohraničeném světě poklidného konvenčního romantika. Pokud vám takový svět vyhovuje, budou se vám písničky líbit.

 Luboš Pospíšil a 5P: Příznaky lásky, Supraphon 2008

Reklama

Výběr článků

Načítám