Hlavní obsah

Zemřela autorka historických románů Jarmila Loukotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Známá česká autorka historických románů Jarmila Loukotková zemřela v pondělí ve věku 84 let. Oznámila to Miluše Krejčová, šéfredaktorka nakladatelství Motto, které Loukotkové knihy vydává.

Článek

Mezi nejznámější tituly této velmi známé české autorky patří romány Není římského lidu, Spartakus, Navzdory básník zpívá, Pod maskou smích, Dar jitra prvního, Medúza či Odměna. Překládala také z francouzštiny a napsala několik divadelních a rozhlasových her.

Loukotková se narodila 14. dubna 1923 v Praze do rodiny Čestmíra Loukotky, který byl známý jako lingvista, etnograf a amerikanista. Po studiích na gymnáziu se krátce věnovala francouzštině na soukromé jazykové škole. Po válce nastoupila na Filosofickou fakultu Univerzity Karlovy, kde se věnovala estetice a francouzštině.

Naposledy publikovala před 10 lety

Poslední knihou, kterou spisovatelka napsala před přibližně 10 lety, byl Křik neviditelných pávů. V polovině listopadu Motto vydá v reedici titul Dar jitra prvního.

Poslední rozloučení se spisovatelkou bude v úzkém rodinném kruhu, uvedla šéfredaktorka.

Nejznámější díla Jarmily Loukotkové:

  • Není římského lidu - 1949
  • Spartakus 1: Před námi boj - 1950
  • Spartakus 2: Smrtí boj nekončí - 1957
  • Navzdory básník zpívá - 1957
  • Bůh či ďábel - 1957
  • Dar jitra prvního - 1971
  • Tajemství černého lesa - 1965

Námětem historických a psychologických děl Jarmily Loukotkové bylo zejména antické prostředí a středověká Francie. Z francouzských dějin nezapomenutelně přiblížila především život a dílo Françoise Villona v románu Navzdory básník zpívá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám