Hlavní obsah

Cizinec založil v Bejrútu účet na jméno českého elitního policisty

PRAHA

Kriminalisté z finanční policie společně s pracovníky Útvaru rychlého nasazení zadrželi v úterý ráno dvojici vietnamských občanů, kteří se podvodem snažili neúspěšně získat z jedné firmy 13 miliónů korun. jednoho policie viní i z toho, že založil v bance v Bejrútu účet s kreditní kartou na jméno jednoho českého policisty z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), který v minulosti vyšetřoval jeho údajnou trestnou činnost.

Článek

"Tím chtěl dotyčného zdiskreditovat a ohrozit jeho další působení v řadách policie," sdělila mluvčí finanční policie Naďa Očenášková. Na cizincovo podvodné jednání policie přišla díky tomu, že u něj při domovní prohlídce našla zmíněnou kreditní kartu vydanou na policistovo jméno.

Policisté při domovních prohlídkách u zadržených našli finanční hotovost v různých měnách v celkové výši zhruba pět miliónů korun.

Oba podezřelé cizince, dlouhodobě žijící v Praze, policisté obvinili z podvodu, staršího z nich pak ještě z padělání a pozměňování veřejné listiny a poškozování cizích práv. Navrhli vzít dvojici podezřelých do vazby. V případě odsouzení jim hrozí až dvanáctileté vězení a propadnutí majetku.

Odvolali představenstvo firmy, ta o ničem nevěděla

Cizinci se podle policie snažili neoprávněně získat finance firmy, jejímiž akcionáři nikdy nebyli. "Letos v dubnu požádali v Praze o notářský zápis, kterým jeden z Vietnamců odvolával z funkce většinu členů představenstva dotyčné firmy, včetně jejího předsedy," uvedla Očenášková.

Na jeho post pak dosadil podezřelý cizinec údajně sám sebe a do funkce tajemníka svého komplice. Odvolat představenstvo však může jen řádný akcionář, a to na valné hromadě, upozornila mluvčí.

Na základě notářského zápisu se poté podezřelí snažili zrušit dispoziční práva k účtu dvou právoplatných vedoucích činitelů společnosti, aby mohli odčerpat z firmy peníze. Vybrat částku přesahující 13 miliónů korun se jim ale nepodařilo, protože finance již zajistili pracovníci finanční policie.

Starší z cizinců, dvaačtyřicetiletý Vietnamec, se poté snažil peníze ještě jednou získat, když letos v dubnu předložil v bance falešný policejní přípis o dočasném zrušení rozhodnutí policie o zajištění prostředků firmy. Ani tentokrát se mu to nepodařilo.

Na jeho počínání kriminalisté přišli i proto, že se cizincovo, pro policisty dobře známé jméno, objevilo při podezřelé finanční transakci v rámci pokusu získat 13 milionů korun z poškozené firmy. Vietnamského občana totiž finanční policie od ledna stíhá pro daňové úniky. Případ v minulosti vyšetřovali policisté z ÚOOZ.

Reklama

Výběr článků

Načítám