Hlavní obsah

Policie obvinila šest lidí kvůli dovozu odpadu ze SRN

Právo, Novinky, ČTK, Tomáš Prchal
ÚSTÍ NAD LABEM

Policie ve čtvrtek obvinila šest lidí kvůli nelegálnímu dovozu německého odpadu do Česka. Tři z nich jsou podezřelí z navážení odpadu na skládku v Libčevsi na Lounsku. Ostatní čelí podezření, že organizovali dovoz německého odpadu na skládky v Jirkově a Tušimicích na Chomutovsku. Mezi obviněnými je i jeden německý občan, kterého poslal ve čtvrtek odpoledne lounský okresní soud do vazby.

Článek

Novinářům to ve čtvrtek řekla lounská státní zástupkyně Zdeňka Bendová. Podotkla, že vyšetřování dále pokračuje. Nevylučuje, že obviněných může být více. "Prověřujeme dalších 15 až 20 lidí," dodala. 

Lounský kriminalista Martin Nýdrle ve čtvrtek upřesnil, že jedna skupina dovážela odpad na skládku v Libčevsi na Lounsku a do Dolního Žandova na Chebsku, druhá do Postoloprt, Tušimic a Jirkova.

Lidi podezřelé z dovozu nelegálního odpadu policie obvinila z porušování předpisů o oběhu zboží s cizinou. Hrozí jim za to až pět let. Bendová upozornila, že dosud nejsou k dispozici znalecké posudky o případném poškození životního prostředí. Pokud se to prokáže, může policie obvinění rozšířit.

Motivem byly peníze

V první skupině, která se podílela na dovozu odpadu do Libčevsi a Dolního Žandova, byl obviněn 53letý muž z Mělnicka, 28letá žena z Příbramska a o deset let starší muž z Teplicka. "Nejstarší člen skupiny nechal minimálně v devadesáti případech od loňského července do ledna 2006 dovézt nákladními auty kolem 2 600 tun německého odpadu. Za to inkasoval od německých společností Dux Halle a Weba Mnichov nejméně 230 000 eur, z toho jsme sto tisíc eur zajistili na bankovním účtu," řekl kriminalista.

Žena nechala jako pracovnice společnosti Eurotrans s r.o. v lednu přepravit z německé obce Drebkau 24 tun nebezpečného odpadu do Libčevsi za odměnu 235 eur. Osmatřicetiletý zaměstnanec společnosti Husitská Bašta-JS s r.o. dovezl ze stejné obce v SRN rovněž 24 tun nebezpečného odpadu za 10 000 korun.

"Němec a 38letá žena z Prahy si jako pracovníci společnosti MTR obstarali na různých místech v Německu 1 063 tun odpadu nebezpečného odpadu. Ten si nechali prostřednictvím najatých autodoprav dovézt od července 2005 do letošního ledna do Česka. Odpad byl uložen ve sběrném dvoře v Postoloprtech na Lounsku a odtud rozvezen na skládky v Tušimicích a v Jirkově," upřesnil Nýdrle.

Zbývající třetí člen skupiny, 52letý muž z Lounska, nechával podle Nýdrleho jako pracovník společnosti Technické služby Postoloprty odpad složit na sběrném dvoře firmy a poté ho nechal rozvážet na oficiální skládky v Jirkově a Tušimicích. "Tím pomohl nelegálně dovezený odpad legalizovat. Obviněným chyběl souhlas k dovozu odpadů od ministerstva životního prostředí, navíc je dovoz odpadů do Česka za účelem jejich odstranění a likvidace zakázán," dodal lounský kriminalista.  

Vláda chce pomoci odpad odvést

Ministerstvo financí v úterý přislíbilo starostce obce Libčeves Vlastě Staňkové, kde hoří už od neděle nelegálně navezený komunální odpad z Německa, dvoumiliónovou dotaci, z níž může uhradit odvoz zbytku odpadu a toxického popela na zabezpečenou meziskládku. [celá zpráva]

Ministerstvo životního prostředí v úterý vyzvalo německé úřady, aby do 24 hodin sdělily, kdy odpad z Libčevsi odvezou. Praha žádá, aby německé úřady odpad odstranily do konce dubna. Sasko-Anhaltsko však soudí, že není jasné, odkud odpad pochází, případ proto předalo zvláštní spolkové agentuře ve Stuttgartu. [celá zpráva]

Žháří skládky zapalují

Skládka komunálního odpadu v Libčevsi hořela o víkendu už potřetí. [celá zpráva] Odpad sem nelegálně navezla německá firma Bau 24. Česká inspekce životního prostředí už s ní zahájila správní řízení o uložení pokuty a vyzvala ji k nápravnému opatření. Vzhledem k prohlášení konkurzu na majetek společnosti bude ale vymáhání peněz nejspíš velmi problematické. Po majiteli firmy Bau 24 pátrá Interpol.

V Tušimicích a na skládce v nedalekém Jirkově je přes 12 tisíc tun německého odpadu, což představuje zhruba 500 kamiónů. Skládka v Tušimicích v březnu také hořela. [celá zpráva] 

Reklama

Související články

Velký požár ohrožuje skládku v Tušimicích

Skládka komunálního odpadu v Tušimicích na Chomutovsku se stala ve čtvrtek večer dějištěm velkého požáru. Na ploše zhruba 30 krát 40 metrů začalo hořet,...

Německý odpad v Libčevsi zase hoří

Už potřetí hoří v Libčevsi na Lounsku skládka komunálního odpadu, který sem nelegálně navezla německá firma. Hasiči vyjeli k ohni v neděli po půlnoci. Požár...

Výběr článků

Načítám