Hlavní obsah

Muž, jenž bránil chatu samostřílem, trest nedostal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Plzeňský soud v pátek soud uznal vinným Oldřicha Doskočila (77) z nedovoleného ozbrojování, ale upustil od jeho potrestání. Byl též zproštěn viny z ublížení na zdraví, protože šlo o přiměřenou obranu. Ve své chatě nastražil několik podomácku vyrobených samostřílů. Jeden z nich loni v listopadu zranil 28letého Ladislava Grunzu. Žalobce se odvolal.

Článek

Státní zástupce proti rozhodnutí soudu podal odvolání. "Nežijeme přece na divokém západě," prohlásil žalobce. Podle něho je skutková podstata  trestného činu ublížení na zdraví naplněna. Svůj postoj zdůvodnil tím, že kdyby za kliku dveří u chaty vzalo dítě, mohlo by dojít k tragédii.  Případ proto bude řešit krajský soud.

Grunza se spolu s svým kumpánem rozhodl Doskočilovu chatu vykrást. Předtím přelezli oplocení a vnikli na pozemek. Grunza vzal za kliku a trefil ho vystřelený projektil do stehna. Státní zástupce obžaloval důchodce, trpícího těžkou kolenní artrózou, z nedovoleného ozbrojování a ublížení na zdraví. Za to mu hrozily až dva roky vězení.

Doskočil se u soudu omlouval

"Lituji, že jsem ublížil člověku, ale já už jsem nevěděl kudy kam. Stresovalo mě, že po 15 letech byla chalupa nepřetržitě devastovaná zloději. Bránil jsem se všemožnými způsoby, ale to nepomáhalo. Nic platné nebyly mříže v oknech, ostnaté dráty nebo poplašná zařízení. Zloději chatu vykradli každý rok nejméně dvakrát. Už tam prakticky nezbylo vůbec nic. Sebrali dokonce invalidní vozík, který patřil mé družce. Policisté nikdy nikoho nechytili," řekl před soudem Doskočil. Jeho chata stojí na samotě u lesa a je obehnána plotem.

Reklama

Související témata:

Související články

Chatař se samostřílem byl obviněn

Šestasedmdesátiletého muže z Plzně, který chránil svoji chatu nastraženým střelným zařízením, obvinili plzeňští policisté z nedovoleného ozbrojování a ublížení...

Výběr článků

Načítám