Hlavní obsah

Na letišti a v metru přibudou kamery rozlišující obličeje

Právo, bja, trj
Praha

Premiér Bohuslav Sobotka spolu s ministrem vnitra Milanem Chovancem (oba ČSSD) a s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO) navštívili v úterý letiště Václava Havla v Praze a centrální dispečink pražského dopravního podniku. Společně v rámci auditu národní bezpečnosti zkoumali připravenost obou důležitých uzlů dopravní infrastruktury na rizikové situace.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka navštívil s ministrem vnitra Milanem Chovancem a primátorkou Adrianou Krnáčovou pražské letiště. Na snímku druhý zleva předseda Aeroholdingu Václav Řehoř

Článek

Posilování bezpečnostních opatření na letišti Václava Havla již začalo. Vláda do nich loni investovala 187 miliónů korun. Jednou součástí systému, jež mají být za tyto peníze pořízeny, jsou i speciální kamery, který rozpoznávají tváře cestujících či značky na autech.

Chovanec by měl spolu s ředitelem aeroholdingu Václavem Řehořem předložit Bezpečnostní radě státu materiál, ve kterém zhodnotí již pořízená bezpečnostní opatření, a zároveň v něm mají navrhnout další technická preventivní opatření. „Tak, abychom tady v Praze zajistili maximální bezpečnostní standardy,“ řekl Sobotka.

Eliminovat rizikové situace chtějí politici pomocí kamer i v metru. „Děkuji za to, že policie bude přizvána k debatě, jaký typ kamer se má nasadit, jaké bude technologické rozlišení,“ podotkl Chovanec.

„Jde nám o to, aby kamerové systémy obtěžovaly Pražany co možná nejméně. Na druhou stranu by měly umožnit policii například detekovat obličeje a získávat data nezbytná pro vytváření bezpečného prostředí,“ uvedl Chovanec.

Ministr zdůraznil potřebu větší součinnosti policie a městské policie. „Pokud by se jednou něco stalo, tak je potřeba, aby se policisté orientovali v metru, spolupracovali spolu,“ řekl Chovanec s tím, že nejbližším termínem pro takové cvičení by mohl být letošní podzim.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám