Hlavní obsah

Ochránci přírody našli na Břeclavsku zastřeleného orla, chyběly mu pařáty

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlohovec

Dávku broků schytal orel mořský, jehož tělo našli začátkem dubna ochránci přírody při obchůzce kolem rybníka Nesyt nedaleko Hlohovce na Břeclavsku. Chráněnému dravci navíc chyběly pařáty. Případ šetří policie.

Foto: AOPK ČR/Vlastimil Sajfrt

Zastřelený orel u rybníka Nesyt

Článek

„To, že mrtvý pták neměl pařáty, by mohlo nasvědčovat tomu, že byl chycen do želez a následně zastřelen. Domníváme se proto, že mohl být spáchán trestný čin týrání zvířete zvláště surovým nebo trýznivým způsobem. Podali jsme trestní oznámení na neznámého pachatele a požádali policii, aby nás informovala o průběhu vyšetřování,“ uvedl Vlastimil Sajfrt z jihomoravského pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Policisté podle břeclavské policejní mluvčí Kamily Haraštové převzali v pondělí písemně podaný podnět k prověření. „Případ břeclavské obvodní oddělení předalo oddělení hospodářské kriminality břeclavského územního odboru. Ti věc prověřují,” uvedla mluvčí.

Za zabití orla jako zvláště chráněného živočicha hrozí viníkovi podle zákona o ochraně přírody a krajiny pokuta až 100 000 Kč. V případě kvalifikace skutku jako trestný čin podle trestního zákoníku by pak mohl soudce sáhnout až po tříletém trestu odnětí svobody.

Foto: Archiv AOPK ČR

Rentgenový snímek ukazuje broky v těle mrtvého orla.

Orel mořský je na seznamu kriticky ohrožených živočichů a jeho lov zakazuje zákon. Na našem území hnízdí přibližně sto párů. Usazují se v okolí rybníků a dalších vodních ploch.

Po dlouhých desetiletích, kdy z krajiny vymizeli, zaregistrovali odborníci jejich hnízdění v roce 1986. Největší hrozbou je pro ně člověk. V tomto případě zničil i šanci na potomstvo. „Mrtvý pták byl zhruba čtyřletý, to znamená, že se už mohl rozmnožovat a posílit tak zdejší populaci,“ dodal Sajfrt.

Zabíjel na chráněném prostředí

„Pytláci zabíjejí tato jedinečná zvířata především jedem, ročně zahyne kolem desítky orlů. Jsem přesvědčen, že kdyby se podařilo viníky vypátrat, působilo by to na ostatní jako výstraha a mnoha zvířatům by to zachránilo život. Stát vynakládá nemalé úsilí na ochranu ohrožených druhů zvířat, pokud si však neporadí s pytláctvím, přijdou vynaložené finanční prostředky i energie nazmar,“ apeluje Sajfrt.

V případě mrtvého orla u Nesytu navíc pachatel řádil v prostředí, které je pod zákonnou ochranou. Rybník Nesyt je totiž součástí Národní přírodní rezervace Lednické rybníky, kde platí zvláštní pravidla.

Reklama

Výběr článků

Načítám