Hlavní obsah

Tři vařiči pervitinu si mají odsedět osm let, dva uprchli

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Trojice Vietnamců si podle pondělního pravomocného rozhodnutí odvolacího senátu pražského vrchního soudu má odsedět za výrobu pervitinu osm let ve vězení. Muži byli odsouzeni v nepřítomnosti, dva z nich, na které soud neuvalil vazbu, totiž z České republiky uprchli.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Quang Thieu Ha, Xuan Quang Ha a Van Vien Nguyen si přede dvěma lety pronajali v Krásném Buku u Krásné Lípy na Děčínsku jeden z místních domků. Během pár týdnů do domu dovezli a nanosili vybavení na výrobu metamfetaminu a začali s jeho výrobou. Podnikatelský plán ale trojlístku zhatila policie, která počátkem dubna 2014 v domě udělala razii.

Jeden z mužů se pokusil utéci, druhý se schovával pod postelí a třetí hledal úkryt za skříní. Nebylo jim to ale nic platné, všechny tři policie zadržela. Při prohlídce domu policisté zajistili čtyři a půl kilogramu pervitinu v roztoku. Pokud by došlo k jeho filtraci, dala by se droga prodat za více než 4,5 miliónu korun. Podle dalších zajištěných surovin ale muži mohli vyrobit více než metrák pervitinu.

Osm let natvrdo a vyhoštění 

Krajský soud v Ústí nad Labem je počátkem letošního roku poslal na osm let do vězení, zároveň byli muži vyhoštěni na neurčito. Dva z obžalovaných se ale soudu neúčastnili a na rozdíl od jejich spolupachatele je soud neposlal do vazby. Původně trojici hrozilo až dvanáctileté vězení.

Obhájci odsouzených se proti tomuto rozsudku odvolali, především proto, že podle nich neměl soud k dispozici dostatek důkazů. To ale v pondělí státní zástupkyně i odvolací senát odmítly.

„Krajský soud si opatřil dostatek důkazů a dospěl ke správným skutkovým zjištěním,“ odůvodnil zamítavé rozhodnutí předseda senátu Lubomír Klimáček. Stejně jako pro ústecký soud byly pro odvolací soud podstatné výpovědi svědků, především pronajímatele domu a sousedky, podle níž se z varny linul silný zápach.

Reklama

Výběr článků

Načítám