Hlavní obsah

Český gangster byl převezen do německé cely

Právo, Patrik Biskup

Je pátek deset hodin dopoledne a ke služebně spolkové policie v německém příhraničním městečku Waidhaus přijíždí česká policejní dodávka. Po téměř pěti minutách z vozidla vyvádějí ozbrojenci spoutaného muže. Ten okamžitě sklopí hlavu k zemi a rychle mizí v budově. Vězněm je devětatřicetiletý Josef Michl z Chebu, který má společně s dalšími dvěma českými kumpány na svědomí jeden z nejbrutálnějších útoků na německé seniory.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Josefa Michla přivezli do Německa čeští policisté.

Článek

U všech tří gangsterů, které dva měsíce po přepadení zatkla na našem území plzeňská krajská kriminálka, soud rozhodl o vydání k trestnímu stíhání do SRN, kde jim hrozí až 15leté tresty.

Michl, jenž měl být vůdcem loupeživé výpravy, je tak prvním předaným. Další dva spolupachatelé zatím zůstávají ve vazbě v Čechách do doby, než skončí jejich trestní řízení, která jsou proti nim vedena za jiné zločiny páchané u nás.

Maskovaná kuklami a s pistolí v ruce vtrhla trojice mužů loni v září do domu 71letého obchodníka s autodíly Geralda Geberta ve Weidenu. Během několikahodinového týrání seniora, jeho o tři roky mladší manželky a její téměř devadesátileté matky si lupiči odnesli peníze a šperky v přepočtu za 300 tisíc korun.

Ženě zlomili lebku

„Vůči poškozeným si počínali značně násilnicky. Nejprve napadli 71letého muže údery zbraní do obličeje, aby svému požadavku na vydání peněz dodali důraz. Když jim vydal peněženku, opětovným bitím a kopáním se trojici seniorů snažili přimět k vydání dalších cenných předmětů. Jedné z žen přitom zlomili lebku a druhé žebra,“ citoval z evropského zatykače plzeňský soudce Pavel Fait.

Šéfdetektiv weidenské kriminálky Thomas Bauer prohlásil, že tak brutální a bezohledný čin otřásl i zkušenými kriminalisty. „K dopadení pachatelů jsme nasadili všechny síly. Na případu pracovalo ve dne v noci sedmdesát policistů. Zajistili jsme více než šest set stop, vyslechli desítky svědků. Velké psychické zátěži byly vystaveny i oběti, a to zejména během několikahodinové rekonstrukce celého přepadení,“ uvedl dále Bauer.

Dobrá spolupráce

Dopadení pachatelů si německý důstojník bez pomoci českých kolegů nedokázal představit. „Spolupracovali jsme velmi úzce, bez zbytečné byrokracie,“ dodal Bauer.

Vyšetřovatele nasměrovala za hranice výpověď jednoho ze sousedů, který si v ulici všiml projíždějícího černého BMW s českou espézetkou. V listopadu pak plzeňští kriminalisté zadrželi první dva podezřelé, o dva týdny později pak třetího. A hlavní důkaz? Jejich profil DNA se shoduje se vzorkem nalezeným na místě činu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám