Hlavní obsah

Na zledovatělé silnici u Loun se převrátil autobus s dětmi, 49 lidí se zranilo

Novinky, ok, jap
Louny
Aktualizováno

Hasiči a záchranáři zasahovali ve středu u nehody autobusu, který převážel děti, a několika aut u Panenského Týnce na Lounsku. Autobus se převrátil do příkopu. Zranilo se 43 dětí a šest dospělých, některá poranění jsou vážná. Na zledovatělé silnici mezi Louny a Slaným se stalo ráno několik havárií.

Na zledovatělé silnici u Loun se převrátil autobus s dětmi, 40 lidí se zraniloVideo: Karel Otcovský, Právo

 
Článek

Nehoda se stala krátce po osmé hodině na silnici číslo 7. Podle hasičů havaroval autobus a nejméně pět aut.

Záchranáři po poledni oznámili, že konečný počet zraněných je 49 lidí, z toho 47 z havarovaného autobusu. Dva se poranili v autech, která bourala v okolí.

„Zranilo se 43 dětí, tři učitelé a řidič. Rozsah zranění je široký od lehce přes středně těžce až po jedno velmi vážné. Toto dítě je v kritickém stavu v nemocnici v Motole. Protože byly zraněny děti, nemůžeme být konkrétní, co se týče podrobností,“ řekl Novinkám mluvčí ústecké záchranné služby Prokop Voleník.

Převrácený autobus

Podle něj u kolize zasahovalo 16 posádek ze tří krajů včetně speciálního vozu Atego. Záchranáři vyhlásili mimořádný stav, jelikož počet zraněných výrazně převažoval počet zdravotníků.

Česká televize uvedla, že v autobuse jely děti ze základní školy ve Vejprtech na Pražský hrad.

Foto: Čtenářka Novinek

Vyprošťování havarovaného autobusu

„K nehodě vyrazil náš speciální vůz Atego, který pojme více zraněných osob a dalším může poskytnout tepelný komfort. Protože je tam havarovaných i několik osobních aut, vyjel tam i náš lékař,“ sdělila mluvčí pražských záchranářů Jiřina Ernestová s tím, že vrtulník nemohl kvůli mlze startovat.

„V autobusu při příjezdu hasičů na místo už nikdo nebyl,” uvedl mluvčí hasičů Lukáš Marvan. Hasičský autobus spolu se speciálním autem záchranářů převezl 17 dětí do nemocnice v pražském Motole.

Několik nehod

Středočeští záchranáři ošetřili celkem 13 pacientů. „Zraněným byla poskytnuta přednemocniční péče a poté byli převezeni do spádových nemocnic. Nejvážněji z těchto zraněných na tom byla dívka, kterou zdravotníci museli připojit na umělou plicní ventilaci a zajistit dýchací cesty. Následně byla převezena na dětské oddělení pražské nemocnice v Motole,“ informovala mluvčí středočeských záchranářů Petra Effenbergerová.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Autobus se převrátil mimo silnici

„Na silnici bylo několik nehod. Většinou to byly jen drobné kolize. Podle mých informací přímo do autobusu nenabouralo žádné auto,“ řekla Novinkám mluvčí policie Jaromíra Střelcová. Později dodala, že řidič zřejmě dostal smyk a autobus se převrátil. Policie rovněž k havárii vyslala krizové interventy.

Podle serveru dopravních informací je silnice v místě namrzlá a v mlze.

Foto: Čtenářka Novinek

Havarovaný autobus u Panenského Týnce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám