Hlavní obsah

Před půl rokem srazil a zabil cyklistu, ještě ho neobvinili

Právo, Radim Vaculík
Mělník

Poslední lednový den to bude přesně půl roku od tragédie, která se odehrála u obce Tišice na Mělnicku. Řidič auta (20) tam v podvečer údajně při předjíždění přes plnou čáru překročil povolenou rychlost a srazil v protisměru cyklistu (54), který právě nasedal na kolo.

Foto: ČTK

Cyklista na místě zemřel. Ilustrační foto

Článek

Cyklista na místě zemřel, policie navíc u řidiče zjistila pozitivní nález na drogy. Závěry na první pohled vypadají jasně: řidič spáchal najednou několik přestupků a smrtelnou nehodu zavinil, navíc pod vlivem drog, tudíž by měl být obviněn a souzen.

Jenže ani jedno se dodnes nestalo. Podle policie a státního zástupce proto, že stále čekají na závěry soudních znalců z dopravy a toxikologie, a tak dosud nemohli zahájit trestní stíhání.

Podle dvou zdrojů Práva ale údajně mladíka chrání jeho vlivný otec, který je šéfem Stanice technické kontroly (STK) ve zdejším kraji a má prý konexe dovnitř mělnické policie. Jak Právu přiznal i sám mladík, jeho otec se osobně znal i se zasahujícími policisty, kteří na místo nehody krátce po tragédii stejně jako on dorazili.

Čekání na posudek

Jeho samotného tehdy odvezla sanitka s poraněním hlavy po nárazu do čelního skla.

Mluvčí mělnické policie Markéta Johnová i dozorový státní zástupce Hynek Rybák se však shodně dušovali, že nikdo tuto kauzu pod koberec nemíní zamést a nechat vyšumět.

„Rozhodně ne. Dva posudky již máme a čekáme na třetí. Nejde o to, že by dotyčný nebyl právně postižen za nic, ale za jaké všechny trestné činy a v jakém rozsahu bude postižen,“ nastínil Rybák.

Podle Johnové kriminalisté standardně zahájili ve věci úkony trestního řízení, a to pro podezření z usmrcení z nedbalosti s hrozícím až šestiletým trestem. Doplnila, že kontrola na místě nehody sice nezjistila, že by mladík pil alkohol, ale testovací zařízení na drogy u něj odhalilo přítomnost metamfetamimu a amfetaminu, tedy látek používaných k výrobě pervitinu.

V posudku ze 14. ledna mám uvedenu negativní toxikologii na přítomnost jakýchkoli návykových látek
řidič auta

Možné ohrožení pod vlivem návykové látky však zatím jako trestný čin v rámci policejního prověřování chybí, protože to, zda případně drogy v těle mohly ovlivnit řidičovu jízdu, má osvětlit zmíněný posudek toxikologa.

Sám řidič Právu sdělil, že už tuto expertizu obdržel a vyznívá pro něj prý dobře. „V posudku ze 14. ledna mám uvedenu negativní toxikologii na přítomnost jakýchkoli návykových látek,“ četl Právu do telefonu mladík.

Řidič: Nedal mi přednost

„Nejsem nějaký frajer, ale obyčejný prodejce nových aut. Ta událost, která se mi stala, je samozřejmě nešťastná,“ obhajoval se mladík. Znalci mají zjistit také jeho rychlost při srážce a možnou míru zavinění řidiče auta a případně i zemřelého cyklisty.

Mladík totiž tvrdí, že mu dotyčný vjel náhle do cesty. „Z prvotního šetření vzešlo, že mi cyklista nedal přednost při vjíždění na pozemní komunikaci. On sedl na kolo, sešlápl a vyrazil proti mně. Srazil jsem ho zhruba půl metru od krajnice,“ přiblížil svou verzi mladík, který se podle svých slov snažil s dalšími lidmi poskytnout zraněnému první pomoc, ale marně.

Druhým dechem připustil, že v době srážky jel vyšší než povolenou rychlostí, tipuje to prý maximálně na 80 kilometrů v hodině. Policisté mu hned na místě nehody sebrali řidičský průkaz, který je dodnes zabavený, takže by neměl usednout jako řidič do auta. Jenže to nejspíš ne zcela dodržuje.

Je mi to líto, když si uvědomíte, že je zmařený život. Osobně mě to poznamenalo a zasáhlo
řidič auta

Například v listopadu si dal na svůj profil na Facebooku fotografii, na níž řídí předváděcí vůz coby mělnický prodejce jedné zahraniční značky aut. Hájí se, že jezdil na uzavřeném polygonu.

Podezřelý však i podle vyjádření policejní mluvčí žádný zákaz řízení od soudu či úřadu dosud nedostal, takže by se nedopouštěl trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí, nýbrž za jízdu bez řidičáku pouze přestupku. A za ten mu hrozí ve správním řízení sedm trestných bodů, pokuta pět až deset tisíc korun a zákaz usednout za volant na šest měsíců až jeden rok.

„Je mi to líto, když si uvědomíte, že je zmařený život. Takováto událost nastala sledem několika kritických rozhodnutí anebo i náhod. Osobně mě to poznamenalo a zasáhlo,“ uzavřel řidič auta.

Výběr článků

Načítám