Hlavní obsah

Muž spadl při fotografování na Šumavě pod rolbu a poranil si hlavu

Novinky, abe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horská Kvilda

Pětašedesátiletý muž spadl v pondělí na Šumavě pod jedoucí rolbu. Během fotografování zřejmě uklouzl na běžecké trase mezi Horskou Kvildou a Filipovou Hutí. Utrpěl poranění hlavy.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Sněžná rolba. Ilustrační foto

Článek

Rolbař okamžitě zastavil, začal muži dávat první pomoc a zároveň volal dispečink horské služby. „Po příjezdu na místo jsme ihned převzali ošetřování a zjistili, že pán upadl hlavou pod zadní část rozjeté rolby,” popsal Miroslav Cinádr, zasahující člen Horské služby Šumava.

Muž utrpěl mnohočetná tržná poranění obličeje i ostatních částí hlavy. Krátce byl v bezvědomí a nejspíš utrpěl i otřes mozku. Ztratil také hodně krve.

„Vlivem všech těchto okolností byl silně neklidný, takže ošetření bylo náročné. Dorazili ale i členové Informační a strážní služby NP Šumava, kteří nám pomohli,” dodal Cinádr.

Muže převezli do nemocnice

Zraněného muže transportovali na saních za sněžným skútrem na Horskou Kvildu. Tam dorazili zdravotníci a vrtulník Letecké záchranné služby z Plzně-Líní. Pacienta stabilizovali a převezli do nemocnice.

Náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura varoval návštěvníky pohoří včetně řidičů aut či terénních čtyřkolek. „Stále přibývá další sníh a na veřejných komunikacích, běžkařských tratích a sjezdovkách se pohybuje větší počet technických vozidel. Doporučuji proto všem pěším i na lyžích zvýšenou opatrnost,” řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám