Hlavní obsah

Velmi jsem ji miloval, prohlásil u soudu mladík, který svou vysněnou pobodal

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Příběh neopětované lásky, na jejímž konci bylo bodnutí nožem, začal v pondělí rozmotávat Krajský soud v Ostravě. Z pokusu o vraždu a porušování domovní svobody je obžalován devatenáctiletý Libor Taschka z Kravař na Opavsku, který loni v březnu napadl s nožem v ruce stejně starou spolužačku. Dívka naštěstí útok přežila, trpí však postraumatickým syndromem, strachem a úzkostmi.

Státní zástupce Vít Legerský k případuVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Mladík poznal dívku po nástupu do jedné z opavských středních škol. Jak před soudem řekl, miloval ji od prvního ročníku. Jenže spolužačka jeho návrhy, které jí adresoval jen písemně, odmítala. „Šlo o snahy obžalovaného o získání pozornosti poškozené, když se čtyři roky neúspěšně snažil poškozenou přimět k tomu, aby mu dala šanci a mohli spolu chodit. Kvůli své sociální nevyzrálosti tak činil přes Facebook, případně přes e-mail,“ popsal státní zástupce Vít Legerský.

Velmi jsem ji miloval, chtěl s ní strávit zbytek života.
obžalovaný

Vše vyvrcholilo loni 17. března, asi dva měsíce před maturitou obou studentů. Tehdy si Taschka přes katastrální úřad na internetu našel, kde jeho milá přesně bydlí, půjčil si auto od otce a vyzbrojil se kuchyňským nožem s čepelí dlouhou 20 centimetrů.

„Přijel k jejímu domu. Když přicházela ze školy, oslovil ji a chtěl ji přimět k tomu, aby mu dala šanci. Poškozená ho však odmítla,“ sdělil Legerský. Mladík odmítnutí už neunesl, chytil dívku za vlasy, opakovaně jí udeřil hlavou o zeď a o zárubně dveří. „Vytáhl nůž a jednou ji bodl do pravého boku nad kyčelní kost. Křičel u toho: Zabiju tě, ty svině! V dalším napadání mu zabránila matka poškozené a soused, který jim přiběhl na pomoc,“ nastínil průběh útoku státní zástupce.

Chtěl se zabít

Obžalovaný odmítl, že by jel do sousední obce s úmyslem spolužačku zabít. „Velmi jsem ji miloval, chtěl jsem s ní strávit zbytek života, vzít za manželku a mít s ní rodinu. Chtěl jsem jí jen vše vysvětlit. A kdyby mě odmítla, spáchat před ní sebevraždu,“ vysvětlil, proč si bral s sebou nůž.

Dodal, že jednou se kvůli lásce už o sebevraždu málem pokusil. „Našel jsem si na internetu recept, jak se zabít,“ řekl.

Po útoku, který dívka naštěstí přežila, odjel pryč a pokusil se prý znovu zabít. „Dal jsem si sáček na hlavu a chtěl se udusit. Ale nepodařilo se mi to. Tak jsem zavolal otci a ten mě zavezl zpět. Tam už byli policisté a ti mě odvezli na služebnu,“ vzpomínal na inkriminovaný den. „Byla to moje životní chyba,“ kál se mladík u soudu.

O dívce hovořil hezky, několikrát zopakoval, že ji miloval, miluje, že je nejkrásnější, že by jí nikdy neublížil. U hlavního líčení vyšlo najevo, že asi dva měsíce před útokem byl zhruba týden hospitalizován v psychiatrické léčebně. Tam mu doporučili, aby se po propuštění obrátil v případě potřeby na psychiatra či psychologa. Mladík tak ale nikdy neučinil, protože měl strach z toho, že se mu budou spolužáci posmívat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám