Hlavní obsah

Ústavní soud se zastal dělníků, kteří museli otročit v lese

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Ústavní soud (ÚS) se zastal dělníků ze Slovenska, Rumunska a Vietnamu, které si najali čeští podnikatelé na lesní práce. Přestože cizinci museli otročit při lesních pracích, za svou práci nedostali žádnou mzdu. Když se dělníci obrátili na policii, vyšetřovatelé případ odložili a státní zástupkyně přidala, že si problémy mohou sami. Policisté nyní budou muset případ znovu otevřít.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ilustrační foto

Článek

V případu se jedná o 66 lidí, kterým měla být způsobena miliónová škoda. Najatí dělníci museli pracovat i 14 hodin denně sedm dnů v týdnu, podnikatelé jim místo platu jen vyhrožovali. Dělníci si ve své stížnosti k ÚS stěžovali hlavně na to, že policie jejich podnět odložila pouze se strohým odůvodněním. Postup vyšetřovatelů označili za svévolný a upozornili, že policisté se jejich případem fakticky odmítli zabývat.

Senát ÚS v čele se soudcem zpravodajem Radovanem Suchánkem konstatoval, že je nepřípustné, aby prověřování případu, v němž měly být dlouhou dobu porušovány základní lidská práva zahraničních pracovníků, policisté odložili, aniž by se jen letmo zabývali podstatou podezření.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„ÚS sdílí výhrady stěžovatelů, kteří odmítají nesmyslný výklad státní zástupkyně o tom, že vlastně sami nesli vinu na situaci, neboť někteří vykonávali lesní práce, aniž by pracovní vztah a finanční odměnu měli řádně písemně stvrzeny, a aniž by se zajímali o to, jestli mají potřebná pracovní povolení. Takový přístup orgánu veřejné žaloby je v případě podezření ze systematického vykořisťování skutečně kuriózní,“ konstatoval soudce Suchánek.

Zaměstnanci přes agentury

Případ je starý čtyři roky, tehdy se ukázalo, že v českých lesích pracují přes agentury cizinci, kteří nedostávají plat, musí vykonávat těžkou práci až 12 hodin denně. Dělníci pracovali i v národních parcích. Najímaly je stále stejné firmy. Pokud se mezi zájemci rozšířila špatná pověst zprostředkovatele, skončil a titíž lidé založili firmu jinou.

Reklama

Výběr článků

Načítám