Hlavní obsah

Ze zařízení pro běžence na Frýdecko-Místecku utekli v noci tři cizinci

– Frýdek Místek • Aktualizováno

Tři cizinci utekli v noci na neděli ze zařízení pro migranty ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku. Všichni žádali o propuštění, poněvadž chtěli požádat o mezinárodní ochranu v jiném státě Evropské unie. Podle policie nejsou uprchlíci napojeni na organizovaný zločin ani nijak nebezpeční. Pravděpodobně se budou chtít dostat z ČR.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zařízení pro uprchlíky ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku.

Článek

Cizinci utekli ze střediska někdy po sobotních 23:00, kdy se v zařízení uskutečnilo poslední sčítání ubytovaných. V neděli dopoledne zaměstnanci bezpečnostní agentury, která objekt hlídá, informovala policii o poškození vnitřního oplocení mezi jednotlivými bloky. Následné sčítání ukázalo, že chybí tři lidé z Afghánistánu, Libye a Alžíru.

Policie ihned začala po trojici pátrat a v souvislosti s tím přijala i potřebná opatření na českých hranicích. Současně začala vyšetřovat okolnosti a způsob útěku. Z předběžných zjištění nelze vyloučit selhání lidského faktoru, doplnila mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Bezproblémoví cizinci

Podle ní probíhá standardní pátrání, žádné posily zatím nebylo nutné povolat. Cizinci byli v bloku s mírnějším režimem, protože byli bezproblémoví.

Zařízení ve Vyšních Lhotách je v plném provozu od počátku září a jeho kapacita je 452 míst. Podle statistiky ministerstva vnitra tam bylo k půlnoci z 19. na 20. prosince 53 cizinců. Podle dřívějších informací ředitele Správy uprchlických zařízení Miroslava Koudelného by v táboře měli být jen muži čekající buď na správní vyhoštění, předání v rámci dublinského nařízení, nebo předání do jiné země v rámci readmise.

Areál ve Vyšních Lhotách má rozlohu 75 000 metrů čtverečních a jako zařízení pro uprchlíky už fungoval. Pro ubytování migrantů se přestal využívat v prosinci 2009.

Reklama

Výběr článků

Načítám