Hlavní obsah

Znásilnil mě, chci za to 50 tisíc, tvrdila 11letá dívka. Soud mladíka obžaloby zprostil

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Hodně brzy začala se svým sexuálním životem 11letá dívka ze Žďárska. Už v páté třídě se spolužačkám chlubila bohatými sexuálními zkušenostmi a seznam jejích partnerů přitom vydal na pěknou řádku. Jedním z nich byl i 24letý mladík, který s ní měl pohlavní styk u řeky Sázavy na jaře 2013. Po několika měsících dívka mladíka nařkla ze znásilnění s tím, že za způsobenou újmu požaduje 50 tisíc korun. Krajský soud v Brně ale v úterý mladíka obžaloby ze znásilnění zprostil.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Mladíkovi hrozilo původně za znásilnění nezletilé až 12 let vězení. Nakonec od soudu odešel s trestem 18 měsíců podmíněně odložených na čtyři roky za pohlavní zneužití, jehož se dopustil souloží s nezletilou.

„Od samého počátku se doznával, že s ní měl pohlavní styk a také bezelstně uváděl, že věděl, že jí ještě není 15 let. Zcela ale popíral, že by jí k pohlavnímu styku donutil,“ konstatovala předsedkyně senátu Jaroslava Bartošová.

Znalci byli skeptičtí

Děvče mělo v té době zřejmě styk s několika dalšími partnery. Podle soudu byla už v páté třídě nezvykle vyspělá a problematická. Utekla od rodiny a nějaký čas pobývala i v diagnostickém ústavu. Když pak po několika měsících od soulože s obžalovaným mladíkem nahlásila znásilnění, znalci se k její pravdomluvnosti vyjádřili poněkud skepticky.

„V její výpovědi se objevují výrazné věcní i logické nesrovnalosti. Nedokázala si vzpomenout na okolnosti znásilnění. Po pohlavním styku s obžalovaným sama odešla na autobus, odjela domů a nikomu nic neřekla. Podle znalců má tendence k lhavosti a vymýšlení si. Kromě jejího tvrzení nebyly pro znásilnění žádné důkazy, naopak všechny okolnosti nasvědčují tomu, že si sama některé věci vybájila,“ dodala Bartošová.

Státní zástupce i obhájce s verdiktem souhlasili, podmínka pro mladíka je tak pravomocná. Dívku odkázal senát s jejím požadavkem na finanční satisfakci na civilní soud.

Výběr článků

Načítám