Hlavní obsah

Muž viněný z „loupeže století” dostane za vazbu přes čtvrt miliónu

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

František Hajn, kterého před dvěma lety soudy zprostily obžaloby z účasti na tzv. loupeži století, dostane za svůj pobyt ve vazbě přes čtvrt miliónu korun. Hajn sice po České republice požadoval dva milióny, pražský městský soud ale ve středu zamítl jeho odvolání, stejně jako odvolání státu, podle kterého Hajn na žádné odškodné nárok nemá. Rozhodnutí je pravomocné.

Foto: Novinky/Právo

Ilustrační foto

Článek

„Odvolání ani jednoho z účastníků jsme opodstatněným neshledali,“ uvedla soudkyně Irena Saralievová s tím, že zvláštní nárok na zadostiučinění za výkon vazby žalobci nevznikl. Sám Hajn se jednání nezúčastnil. Jeho právní zástupce po vynesení rozsudku podotkl, že si proti rozhodnutí zřejmě podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Podle soudu bylo Hajnovo vzetí do vazby opodstatněné, protože pobýval v zahraničí, aniž by vyšetřovatelům bylo známo místo jeho pobytu. „Peněžní částka zadostiučinění se jeví odpovídající satisfakcí za ty obtíže, které žalobci trestní stíhání způsobilo,“ dodala Saralievová. Hajn ve vazbě strávil téměř rok života.

Hajn byl sice původně v nepřítomnosti odsouzen jako uprchlý k deseti letům vězení, po zadržení v Dominikánské republice se ale domohl opakování procesu, při kterém jej napodruhé soudy obžaloby zprostily. Obvodní soud pro Prahu 2 mu už letos v červenci přiznal za trestní stíhání 255 tisíc korun, Hajn ale požadoval dva milióny. Odškodnění se nelíbilo ani ministerstvu spravedlnosti, podle kterého na něj Hajn nemá nárok.

Hajn byl spolu s dalšími třemi muži obžalován z účasti na tzv. loupeži století. Ta se odehrála v roce 2002 v na pražské Evropské třídě. Lupiči převlečení za policisty ukradli z vozu bezpečnostní agentury 154 miliónů korun, které se dodnes nenašly. Za loupež nebyl nikdo potrestán, soudy všechny obviněné obžaloby zprostily pro nedostatek důkazů.

Reklama

Související články

Vyšetřování loupeže století spěje k fiasku

Kauza slavné loupeže 154 miliónů korun, které se kvůli rekordnímu obnosu přezdívá loupež století, se zřejmě stane noční můrou policistů. Již tři ze čtyř lidí,...

Výběr článků

Načítám