Hlavní obsah

Vrah knihovnice z Horní Břízy se vyhne trestu, podle znalců zabíjel v nepříčetnosti

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horní Bříza

Na tuhle klíčovou zprávu od soudních znalců čekali vyšetřovatelé případu květnové vraždy knihovnice v Horní Bříze na Plzeňsku několik měsíců. Teď od nich podle informací Práva dostali černé na bílém, že 28letou Hanku B. zabil psychicky nemocný muž, který byl při činu nepříčetný, a nemohl tak své chování ovládat.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Pachatele policie zadržela u nádraží

Článek

Devětadvacetiletý útočník proto v pátek z rozhodnutí státního zástupce putoval z vazební cely do psychiatrické nemocnice v Dobřanech, kde bude pod zámkem a ve speciálním režimu. Právo dále zjistilo, že trestní stíhání žalobce příští týden zastaví. Za svůj čin tak vrah nebude pykat, ale skončí nejspíš v zabezpečovací detenci. O tom rozhodne soud.

Tragická událost se odehrála 25. května. V osudný den se pachatel se ženou zamkl uvnitř knihovny, donutil ji k telefonátu do televize Nova a požadoval, aby na místo přijel televizní štáb. Potom jí velkým kuchyňským nožem zasadil smrtelnou ránu do zad.

Lidé, kteří za dveřmi slyšeli křik ženy, se pokoušeli vyrazit dveře dokonce i hasicím přístrojem, pak je ale otevřel vrah sám a dle tvrzení svědků z místa odešel. Policie s psovodem ho zhruba po půlhodině dopadla v nedaleké ubytovně u nádraží.

Z léčení ho propustili

Muž v minulosti jevil známky duševní poruchy a trpěl bludy, několikrát proto pobýval na psychiatrii. Naposledy podstoupil nedobrovolnou hospitalizaci letos v lednu v dobřanské nemocnici, když vyhrožoval smrtí psychiatričce, u které se ambulantně léčil.

Z Dobřan  byl po několika týdnech propuštěn s odůvodněním, že výhrůžkami chtěl na sebe jenom upozornit, a nelze je tak brát vážně. Na svobodu se dostal krátce předtím, než měl soud rozhodnout, zda i nadále trvají důvody pro jeho držení v ústavu. Podle posudku, který si soud kvůli tomu nechal vypracovat, se jednalo o rizikového pacienta vyžadujícího dozor a komplexní psychiatrickou péči s nutností dlouhodobého léčebného pobytu.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie dopadla podezřelého z vraždy u nádražíVideo: Patrik Biskup, Právo

Za situace, kdy byl pacient z léčebny už ale propuštěn, nezbývalo soudu nic jiného než řízení zastavit. Současná právní úprava totiž neumožňuje, aby byl propuštěný pacient nedobrovolně umístěn zpátky do léčebny. To může nastat pouze v případě, pokud by na svobodě znovu ohrožoval sebe nebo okolí.

A právě uspěchané rozhodnutí dobřanské léčebny kritizoval ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a jejího ředitele Vladislava Žižku za to odvolal z funkce.„ Nikdo mě nepřesvědčí, že v situaci, kdy pacient byl hospitalizován nedobrovolně pro výhrůžky zabitím, byl postup léčebny v pořádku v tom, že nebylo vyčkáno ani na výsledek znaleckého posudku, který si vyžádal soud, a pacient byl propuštěn na svobodu,“ prohlásil už dříve ministr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám