Hlavní obsah

Národní knihovna musí zaplatit tři milióny korun kvůli Kaplického chobotnici

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Architektonické studio HŠH vysoudilo na Národní knihovně tři milióny korun kvůli soutěži na novou budovu knihovny. Částku ateliéru přiznal v pondělí pražský městský soud, když potvrdil dubnové rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1. Verdikt je tak pravomocný.

Článek

Ateliér HŠH žaloval Národní knihovnu (NK) o tři milióny korun kvůli údajně neférové soutěži na novou budovu NK. Tu před osmi lety vyhrál dnes již zesnulý architekt Jan Kaplický a jeho „chobotnice“.

Podle studia HŠH, které skončilo v soutěži třetí, ale Kaplický a jeho tým porušili podmínky soutěže, když v návrhu umístili Národní konzervační fond (sbírka dokumentů domácí a zahraniční provenience s časovým vymezením od roku 1901 do současnosti) pod zem.

„Od začátku jde o to, zda se smí, nebo nesmí v rámci rovné soutěže měnit pravidla,“ řekl Tomáš Hradečný z HŠH.

Mluvčí Národní knihovny Irena Maňáková rozhodnutí komentovat nechtěla.

„Národní knihovna v tuto chvíli nemá co říci. Počkáme si na písemné vyhotovení rozsudku a zvážíme další právní kroky,“ uvedla Maňáková. Nicméně dodala, že podmínky byly pro všechny stejné a změna podmínek přišla všem ve stejnou chvíli.

HŠH požadovalo satisfakci ve výši rozdílu mezi druhým a třetím místem, který činí 50 tisíc eur (zhruba 1,5 miliónu korun) a dalších asi 1,5 miliónu jako soudní výlohy.

Vyloučení už v prvním kole

Obvodní soud pro Prahu 1 v dubnu letošního roku dal HŠH za pravdu, když prohlásil, že Kaplického návrh měl být vyloučen už v prvním kole soutěže.

NK tak měla podle dubnového rozhodnutí zaplatit HŠH necelé tři milióny korun. Odvolací soud toto rozhodnutí v podstatě potvrdil, pouze poupravil vyčíslení nákladů na soudní jednání.

„Prvoinstanční soud se s případem vypořádal, jak se vypořádat měl,” podotkl soudce Ivan Slivka.

Kaplického projekt nakonec realizován nebyl, vystoupil proti němu mimo jiné i tehdejší prezident Václav Klaus a většina pražské ODS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám