Hlavní obsah

Zapálil dívenku čtyřletý klučina? Důkazy chybějí

Právo, Patrik Biskup
Klatovy

Ani po třech měsících vyšetřování není jasné, kdo zapálil oblečení na sedmileté dívence z Klatov a způsobil jí tím bolestivá zranění. Policisté původně za viníka označili čtyřletého klučinu ze sousední rodiny a pro nízký věk pachatele případ odložili.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jenže to se nelíbilo žalobkyni, která jejich rozhodnutí nyní zrušila s tím, že pro závěr o vině chlapečka chybějí důkazy. „Z provedeného šetření nelze jednoznačně dovodit, že ke vzplanutí oděvu došlo jednáním nezletilého chlapce,“ uvedla šéfka klatovského státního zastupitelství Jiřina Vítovcová. Policisté tak musejí spis oprášit a dál pokračovat v prověřování.

Házeli sirkami

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

K nešťastné události došlo 7. srpna na dětském hřišti, kde si holčička hrála společně s dalšími dvěma kamarády. A právě jeden z nich měl podle výsledku policejního šetření házet po dívence zapálené sirky, od kterých chytily silonové šaty. Dívenka skončila s popáleninami zad, hýždí a stehen v nemocnici, kde absolvovala několik plastických operací. Kvůli léčení byl také o rok odložen její nástup do školy.

Jisté je zatím jen to, že si děti hrály uvnitř dřevěné prolézačky, odkud pak dívka vyběhla směrem k rodičům, kteří si všimli, že hoří. Dívka řekla, že viděla chlapce házet zapálenou sirku. Pak ji začala pálit záda a chlapeček utekl. Ten společně s druhým chlapcem zase tvrdili, že se Adélka zapálila sama, když zapalovala a kouřila zbytky cigaret, které našla na hřišti. A žádní další svědci nejsou. Ani rodiče, kteří se pohybovali asi 15 metrů od prolézačky, dětem podle zjištění policistů nevěnovali přílišnou pozornost.

Mezi rodiči to začalo vřít

Nebylo tedy jednoznačně zjištěno, kdo způsobil, že oděv nezletilé chytil, konstatovala státní zástupkyně. Policistům proto vytkla, že se nezabývali otázkou trestní zodpovědnosti rodičů, když v dosahu dětí ponechali zdroje ohně. „Nejprve to byl zapalovač, který se údajně ztratil, a jeho zmizení nijak neřešili a posléze totéž udělali se zápalkami,“ konstatovala žalobkyně.

Po incidentu to mezi jeho aktéry začalo vřít. Matka dívky obvinila rodiče chlapečka, že ho neohlídali a svojí nepozorností mu umožnili dostat se k sirkám. Obě rodiny žijí vedle sebe v azylovém domě pro sociálně slabé.

Výběr článků

Načítám