Hlavní obsah

Řidiči kamiónů se zmodernizovali. Tachograf vypínají pomocí dálkového ovládání

– Pelhřimov
Právo, pch

Zařízení na vypínání tachografu na dálkové ovládání našli minulý týden policisté na Pelhřimovsku u slovenského řidiče kamiónu. Přizpůsoboval si záznam podle toho, jak se mu to hodilo. Musel zaplatit kauci 100 tisíc a hrozí mu správní řízení.

Foto: Policie ČR

Zařízení umístěné v kamiónu

Článek

Případ odstartovala běžná silniční kontrola u obce Záhoří na silnici I/34 v pátek kolem půl čtvrté odpoledne. Zastavený náklaďák DAF řízený 31letým Slovákem by býval byl vcelku bez problémů, až na to, že podle záznamové karty měl stát na odpočívadle s vypnutým motorem. Následná kontrola v kabině objevila dálkový ovladač od zařízení vypínajícího tachograf. Po demontáži tachografu se ukázalo i samotné zařízení.

„Řidič policistům uvedl, že týž den kolem půl desáté ráno naložil zboží v Německu a vyjel směr Česká republika. Celou dobu vedl řádně záznam jízdy, ale za Pelhřimovem údajně nevěděl, kde provede řádný odpočinek, tak použil zařízení pro vyřazení záznamu tachografu,“ popsala krajská policejní mluvčí Dana Čírtková řidičovo zdůvodnění.

Foto: Policie ČR

Zařízení umístěné v kamiónu

Šofér též přiznal, že o zařízení věděl a už dříve ho několikrát použil.

Auto policisté zajistili „botičkou“, kterou sejmuli až o den později po zaplacení kauce 100 tisíc korun. Ta má pojistit účast viníka ve správním řízení, kde řidiči hrozí pokuta do 10 tisíc korun a až roční zákaz řízení, dopravci až půl miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám