Hlavní obsah

Muž prodával tabák jako hnojivo, hrozí mu 10 let vězení

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové

Na fígl, jak ušetřit na spotřební dani při dovozu a prodeji tabákového zboží, přišel 62letý Polák. Radost ze 145 miliónů neodvedených finančnímu úřadu mu však nevydržela dlouho. Byl obviněn ze zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, za což mu hrozí až deset let vězení.

Foto: Policie ČR

Policií zabavené důkazy v prodejnách s tabákovými listy.

Článek

Hlavní líčení začalo v úterý u Krajského soudu v Hradci Králové. Státní zástupce v žalobě uvedl, že Filus zkrátil daň při obchodování s více než 70 tisíci kilogramy částečně odřapíkovaného tabáku. Ten dovážel do Česka od července 2013 do srpna 2014, a to zejména z Polska a Bulharska. Po přesypání suroviny do menších pytlů, načechrání listů a někdy i jejich zvlhčení je jako hnojivo či stelivo dodával do svých provozoven rozmístěných po České republice.

„V obchodech se následně toto lupení rozvažovalo. K dispozici byla kupujícím také řezačka, na které si zákazníci po zaplacení lupení nařezali tak, aby bylo možné z něho vyrobit balené cigarety,“ popsal již dříve František Halas, zástupce ředitele Celního úřadu pro Královéhradecký kraj. Právě s Celním úřadem a finančním úřadem kriminalisté na šetření případu spolupracovali.

Necítí se vinen

Adam Filus využil v pondělí u hradeckého soudu svého práva a odmítl vypovídat s tím, že vše již řekl v přípravném řízení do protokolu. „Necítím se vinen, podle mého názoru jsem postupoval v souladu se zákonem,“ řekl tehdy vyšetřovatelům. Zákon podle svého vyjádření neporušoval, protože prodával pouze nenařezané tabákové listy. „Zákazník si je řezal sám za poplatek 10 korun. Nedělala to prodavačka. Protože nás jako prodávající nezajímá, na co zákazník zboží používá. To je jeho věc,“ míní obžalovaný.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Adam Filus se po celou dobu před zahájením hlavního líčení kryl za poznámkovým blokem.

Jeho slova potvrdila i jedna ze svědkyň, bývalá prodavačka. Listy údajně nabízela a prodávala jako hnojivo za 790 korun za kilogram plus 10 korun za drcení. „Někdo to také kupoval třeba na vykuřování skleníku. Kouřit to podle mne ze zdravotního hlediska nelze,“ zamyslela se.

Podle žalobce se však jednalo o tabák ke kouření, který podléhá spotřební dani z tabákových výrobků. Tu však obžalovaný nezaplatil, neplatil ani daň z přidané hodnoty.

Reklama

Výběr článků

Načítám