Hlavní obsah

Cukrovarem na Mladoboleslavsku otřásl výbuch, 14 zraněných

Právo, Novinky, ok, jap, rap
Mladá Boleslav
Aktualizováno

Několik jednotek hasičů a dva vrtulníky záchranářů zasahovaly u výbuchu v cukrovaru v Dobrovici na Mladoboleslavsku. Zranilo se 14 lidí, z toho dva těžce. Záchranáři kvůli vysokému počtu pacientů aktivovali traumaplán. Cukrovar byl v době výbuchu odstavený a probíhala tam údržba.

BEZ KOMENTÁŘE:Cukrovarem na Mladoboleslavsku otřásl výbuchVideo: Právo

 
Článek

Hasiči dostali informaci o výbuchu po osmé hodině ráno, na místo vyjelo několik jednotek, které uhasily malý požár. „Chladili jsme také část zařízení, další nebezpečí nehrozí. Termovizí jsme nenašli žádné ohniska požáru,” uvedl mluvčí hasičů Petr Svoboda. Zásah byl ukončen po půl dvanácté.

Škoda byla předběžně vyčíslena na 500 miliónu korun. To ale  zástupci firmy večer popřeli. Podle nich se bude škoda pohybovat v řádech miliónů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Zdeněk Kroupa, ČTK

Výbuch v areálu cukrovaru a lihovaru v Dobrovici na Mladoboleslavsku

„Vyhlásili jsme takzvaný traumaplán, který aktivujeme my, když je podezření na více zraněných, a informujeme nemocnice. Měli jsme tam dvě posádky sanitek a dva lékaře, přiletěly také vrtulníky z Prahy a Liberce,“ sdělila Novinkám mluvčí záchranářů Petra Effenbergerová.

Foto: Miroslav Kovář

Letecké záběry na cukrovar

„Dva těžce zraněné s mnohačetnými poraněními převezly vrtulníky do nemocnic v Liberci a Praze. Čtyři lidé byli se středně těžkými zraněními očí, hrudníku a drobnými oděrkami převezeni do nemocnice v Mladé Boleslavi. Dalších pět utrpělo lehké zranění a tři byli zasaženi kyselinou dusičnou,” doplnila Effenbergerová.

Sanitky stále přijíždějí

Podle reportéra Práva, který byl u cukrovaru, se tam vystřídalo asi 20 sanitek. „Další pořád přijížděly a odjížděly. Uvnitř byl připraven také jeden vrtulník. O příčinách výbuchu zatím nikdo nic neví,“ uvedl dopoledne reportér.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Hasiči v cukrovaru v Dobrovicích

„Okolí bylo uzavřeno. Zatím netušíme, co mohlo explodovat,“ konstatovala mluvčí policie Markéta Johnová.

K explozi se vyjádřilo vedení cukrovaru na svých webových stránkách: „Situace je pod kontrolou, další nebezpečí nehrozí. Lihovar je od 5. září odstavený a probíhala pravidelná plánovaná údržba. Příčiny výbuchu budou předmětem dalšího vyšetřování, zcela jistě ale nedošlo k výbuchu plynu ani související technologie. Lihovar až do odvolání zůstává mimo provoz.”

Foto: Radek Plavecký, Právo

V areálu je připraven záchranářský vrtulník

„V době výbuchu, který nastal v provozu lihovaru, pracovalo na jeho údržbě asi 10 až 12 lidí. Ostatní zaměstnanci byli odvedeni pryč. Exploze nastala na ploše deset krát deset metrů. Co se tam stalo, ale dosud nevíme,“ uvedl mluvčí firmy Jakub Hradiský s tím, že výroba se původně měla opět rozjet 29. září. Po explozi však bude provoz obnoven jen v cukrovaru.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Cukrovar v Dobrovici je podle svých webových stránek předním zpracovatelem cukrové řepy v České republice. Od roku 1992 je součástí koncernu Tereos, jednoho z největších světových výrobců cukru, lihu a škrobu.

Reklama

Výběr článků

Načítám