Hlavní obsah

Inspekce zatkla kvůli korupci šéfa litoměřické věznice

Právo, Radim Vaculík
Praha

Vyšetřovatelé Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) si v pondělí krátce po poledni přišli přímo do věznice v Litoměřicích pro tamního ředitele Tomáše Líbala, kterého podle zjištění Práva na místě zadrželi kvůli podezření z korupce a vydírání.

Foto: Vězeňská služba ČR

Ředitel Vazební věznice Litoměřice Tomáš Líbal

Článek

Obou trestných činů se Líbal údajně dopustil vůči samotnému současnému generálnímu řediteli Vězeňské služby Pavlu Ondráškovi.

Tomu podle informací Práva údajně opakovaně nabízel úplatek v podobě pravidelných vedlejších příjmů v řádech statisíců korun – celkem šlo o miliónové částky, a to v souvislosti s ovlivňováním veřejných zakázek z minulosti i teprve připravovaných, se kterými měl Líbal co dočinění a jež Ondráškovi podřízení nyní prověřují.

Líbal totiž působil před časem opakovaně jako ekonomický náměstek bývalých generálních ředitelů Luďka Kuly, Jiřího Treglera a Petra Dohnala. Právě Ondrášek sesadil Líbala loni v létě z funkce a udělal z něj šéfa litoměřické věznice.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Vazební věznice Litoměřice

Pondělní akce se podle zdroje Práva připravovala dva měsíce. Právě na přelomu května a června údajně přišla Líbalova první korupční nabídka vůči Ondráškovi a v průběhu těchto měsíců pak několik dalších.

Měl chystat negativní mediální kampaň

Údajné vydírání souvisí s tím, že Líbal podle důvěryhodného zdroje Práva nabízel Ondráškovi, že zastaví cílenou mediální kampaň proti němu, pokud ho vrátí na post ekonomického náměstka. Kdyby se prý nedohodli, ředitel z Litoměřic prý varoval Ondráška, že negativní kampaň poběží dál.

„Mohu potvrdit, že ředitel Líbal byl zadržen v souvislosti s podezřením ze spáchání závažných trestných činů. Těch se měl dopustit tím, že se pokusil uplácet a vydírat současného generálního ředitele Ondráška. Nyní ale probíhají úkony, které provádí GIBS, tudíž věc nelze dále komentovat,“ řekl v pondělí Právu šéf kanceláře generálního ředitele Vězeňské služby Robert Káčer.

Líbala míní inspekce podle informací Práva obvinit v těchto hodinách a nejspíše bude pro něj žádat i vyšetřovací vazbu.

Reklama

Výběr článků

Načítám