Hlavní obsah

Policie navrhuje další obžalobu Ratha, je v tom i Metrostav

Právo, Radim Vaculík
Praha

Detektivové protikorupční policie (ÚOKFK) už podle zjištění Práva mají hotový návrh na obžalobu ve druhé větvi údajné korupční kauzy týkající se exposlance Davida Ratha a tentokrát i stavebních firem včetně té největší v ČR, Metrostavu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

David Rath přichází na jedno ze stání k soudu.

Článek

Státní zástupce sice kompletní a uzavřený vyšetřovací spis s návrhem policie neobdržel, ale podle informací redakce od důvěryhodného zdroje by se tak mělo stát ještě do konce tohoto týdne.

Návrh na podání obžaloby již kriminalisté sepsali a přiložili ke spisu, teď jen řeší technické náležitosti v podobě převozu rozsáhlého materiálu čítajícího tisíce dokumentů na státní zastupitelství na pražském Pankráci.

Dozorující žalobce Jiří Pražák z Vrchního státního zastupitelství v Praze včera odhadl, že případné rozhodnutí o policejním návrhu na obžalobu vydá nejdříve za dva měsíce.

Policie vyšetřování ukončila již na přelomu roku, pak se ale obvinění včetně Ratha mohli seznamovat s obsáhlým spisem.

Navýšení trestu až na dvanáct let

Ve druhé části Rathova případu figuruje mezi obviněnými kromě někdejšího středočeského hejtmana dalších osm lidí a k tomu i osm firem včetně zmiňovaného Metrostavu a jeho dvou manažerů Pavla Piláta a Jiřího Anděla. Stíhání se opět dotklo i nynější manželské dvojice Petra a Kateřiny Kottových, v jedné věci navíc i šéfa středočeské záchranné služby Martina Houdka.

Rathovi, který před několika dny dostal za korupci 8,5 roku vězení, tak hrozí v případě další soudní dohry navýšení trestu až na dvanáct let, stejně tak manželům Kottovým, kteří si původně vysloužili nepravomocně 7,5 roku za mřížemi. Až deset let by si mohli u soudu po případném uznání viny vysloužit Houdek s Pilátem a Andělem.

Citelný postih však hrozí i samotným osmi firmám či právnickým osobám, a to jak v podobě vysokého peněžitého trestu, tak i faktického zrušení společnosti.

Čtyři skutky, peníze jen jednou

Jde o čtyři skutky, ze kterých policie aktéry obvinila předloni v říjnu. A stejně jako v hlavní větvi kauzy se jedná opět podle policie o zmanipulované veřejné zakázky a především pak o úplatky v rámci čtyř různých tendrů.

Rath, Kott a jeho manželka Kateřina (dříve Pancová) chtěli podle obvinění, jejichž text má Právo k dispozici, za zakázky více než 66 miliónů korun. Největší podíl z této částky měl údajně slíbený bývalý poslanec za ČSSD, manželé Kottovi se pak prý dělili na půl.

Manipulace se zakázkami se podle policistů týkaly zaprvé rekonstrukce bloku C2 v Nemocnici Kladno za odhadovaných 227 miliónů Kč. Podle textu obvinění Pancová oslovila manažery Metrostavu Piláta s Andělem v únoru 2012 a nabídla jim zajištění výhry v soutěži. Firma s tím souhlasila a Anděl pak měl možnost přímo se podílet na podobě zadávací dokumentace k soutěži.

Mohl si prý i vybrat firmy, které budou Metrostavu dělat v tendru křoví. Jejich seznam, který údajně Pilát předal na lístku Kottové, našla policie později u ní doma krátce po zatčení v květnu 2012. Na úplatky mělo jít deset procent z celkové ceny zakázky.

K předání provizí ale stejně jako k zadání samotné zakázky nikdy nedošlo, neboť trojice hlavních aktérů skončila v poutech a následně ve vazbě kvůli možné korupci v jiných zakázkách.

Ve druhém skutku jde o rekonstrukci pavilónu O kolínské nemocnice, kdy vítězem tendru s účastí předem domluvených firem byl opět Metrostav s údajně nejnižší nabídkovou cenou zhruba 118 miliónů korun.

To prý ale bylo podle posudku vyžádaného policií o téměř šest miliónů víc proti cenám obvyklým. Ani zde už k předání peněz nedošlo, protože se mělo podle odposlechů uskutečnit 18. května 2012, jenže to už byli Rath a Kottovi tři dny za mřížemi.

Třetím ze zmanipulovaných tendrů je výstavba pavilónu 37 (parkoviště) a pavilónu Palackého v nemocnici Mladá Boleslav, která byla z nově obviněných skutků nejdražší (cca 270 miliónů), a měly za ni padnout i nejvyšší úplatky – opět desetina z odhadované ceny zakázky, tedy 27 miliónů korun.

Tady tentokrát po předchozí dohodě s Metrostavem vyhrála firma Konstruktiva Branko vedená Pavlem Drážďanským, nepravomocně odsouzeným k pětiletému vězení v hlavní větvi případu.

Jeho Konstruktiva zde recipročně získala práci údajně za to, že například u prvně zmiňované zakázky v Kladně dělala Metrostavu „volavku“.

Třetina za sanitky

Pouze u čtvrté zakázky na dodávku 48 sanitek pro středočeskou záchrannou službu za 112 miliónů stihli Rath a Kottovi podle obvinění alespoň částečně převzít a rozdělit polovinu peněz určených na úplatky.

Šlo o částku 3,36 miliónu Kč, kterou v březnu 2012 předal Kottovi u Národního divadla podnikatel Martin Jireš, rovněž nepravomocně odsouzený v první části kauzy Rath, a to k 5,5 roku vězení.

Třetinu peněz (1,12 mil.) týž den večer údajně dostal od Kotta Rath. „Tady je půlka sanit. Jireš to spočítal na sedm,“ řekl k tomu tehdejšímu hejtmanovi Kott.

Rath pak šel rovnou k věci: „Takže předpokládám třetina.“

O pár dnů později si podle mínění vyšetřovatelů přišel pro svůj podíl ve výši 740 tisíc korun i sám ředitel záchranky Houdek, který ale doteď tvrdí, že šlo o splacení půjčky poskytnuté v minulosti Kottovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám