Hlavní obsah

Z nemocnic si roky dělal hotel. Škoda dělá pět miliónů

Právo, Ludmila Žlábková
Dobruška

Z podvodu obvinili policisté devětapadesátiletého muže z Dobrušky na Rychnovsku. Od února 2010 do konce minulého roku se měl kvůli smyšleným srdečním potížím téměř nepřetržitě nechávat hospitalizovat v různých zdravotnických zařízeních republiky.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Škoda na zbytečně vynaložené zdravotní péči vyšplhala nejméně na pět miliónů korun. Jen výpis jednotlivých úkonů ve stovce zařízení je uveden ve spise na 83 stranách.

Obviněný muž nemá stálé bydliště a tímto způsobem si řešil svou tíživou životní situaci. A vždy podle shodného scénáře.

„Buď zavolal na tísňovou linku 155 a pro údajné zdravotní potíže si vynutil příjezd zdravotnické záchranné služby, nebo se osobně dostavil do nejbližšího zdravotnického zařízení k poskytnutí akutní zdravotní péče,“ uvedla mluvčí rychnovské policie Alena Kacálková.

Ošetřujícím lékařům oznamoval nepravdivé údaje nejen o svém zdravotním stavu, ale i o své aktuální situaci.

„Častou legendou byly informace o tom, že je řidič kamiónu nebo majitel autodopravy jedoucí v kamiónu jako spolujezdec. Tak se snažil docílit hospitalizace. Když po vyšetřeních muže nemocnice propustila, zpravidla ještě týž den dosáhl nové hospitalizace v další nedaleké nemocnici,“ pokračovala Kacálková.

Čekali, kdo se ozve

Tímto způsobem obešel více než stovku zařízení, která takto zneužíval k bezplatnému ubytování a stravování. Přitom se také podroboval základnímu i specializovanému vyšetření.

Policisté začali případ šetřit loni v březnu, letos 26. června vydal dozorující státní zástupce Okresního státního zastupitelství v Rychnově nad Kněžnou předchozí souhlas se zadržením podezřelého.

Důvodem byla zejména obava, že uprchne, aby se vyhnul trestnímu stíhání. Reálným se ukázal i předpoklad, že bude v páchání zločinu pokračovat.

„Policisté informovali zdravotnická zařízení v republice a čekali, která nemocnice se při návštěvě tohoto pacienta ozve jako první. K zadržení nakonec došlo 16. července ve 23.55 hod. na ambulanci interního oddělení klatovské nemocnice,“ dodal policejní mluvčí s tím, že v současné době muž je stíhán vazebně.

Reklama

Výběr článků

Načítám