Hlavní obsah

Ze zlaté rybky se vyklubala podvodnice. Zákazníky připravila o milióny

Právo, ČTK, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Ze zpronevěry a podvodu obvinili vyšetřovatelé čtyřiačtyřicetiletou podnikatelku z Olomouce, která zákazníkům nabízela nejrůznější dárkové zážitky formou certifikátů. Těch se ale klienti nedočkali. Žena je měla připravit o milióny korun, uvedla krajská policejní mluvčí Jitka Dolejšová.

Foto: Policie ČR

Dárkový certifikát, který podvodnice nabízela

Článek

„Obviněná se měla protiprávního jednání dopustit tím, že jako jednatelka firmy Zlatá rybka-zážitky nabízela v letech 2010 až 2012 prostřednictvím internetu dodání služeb – tzv. dárkových balíčků. Jednalo se například o pobyt v pivních lázních, romantické víkendy, gurmánské zážitky, masáže a jiné. Po převzetí finančních prostředků zákazníci obdrželi časově omezený certifikát, který opravňoval držitele čerpat vybraný zážitek,“ řekla Právu ve středu krajská policejní mluvčí v Olomouci Jitka Dolejšová.

Pro rezervaci zážitku mohli lidé podle nabídky využít rezervačního formuláře na stránkách zlatarybka.cz.

„Ve chvíli, kdy si chtěli zážitek zarezervovat, zjistili, že poskytovatel dárkového balíčku své peníze neobdržel, a proto nebyla možná rezervace,“ uvedla mluvčí. Stránky jsou stále v provozu, stojí na nich, že se připravuje nový projekt.

Mezi poškozenými jsou i dodavatelé

Podle informací z insolvenčního rejstříku po sobě firma zanechala přibližně 1 500 poškozených klientů a přes 130 věřitelů z řad dodavatelů. Její dluhy činí zhruba deset miliónů korun. Poškozenými tedy nejsou podle olomouckých kriminalistů pouze zákazníci, kteří si zaplatili a objednali službu, ale v některých případech i dodavatelé, kteří službu poskytli. Firma jim totiž „zážitek” dosud nezaplatila.

„Do současnosti přesáhla celková škoda 4,7 miliónu korun, dle poznatků kriminalistů obviněná žena použila získané finanční prostředky pro své další podnikání,“ dodala Dolejšová.

Žena byla obviněna ze zpronevěry a z podvodu, hrozí jí až osm let vězení a stíhána je na svobodě.

Pět insolvenčních návrhů

Firma Zlatá rybka-zážitky čelila v letech 2012 až 2014 pěti insolvenčním návrhům, všechny však soud kvůli nesplnění zákonem stanovených náležitostí zamítl. Jeden návrh podala i majitelka společnosti, která soud požádala o prohlášení konkurzu. V insolvenčním návrhu uvedla, že tuzemský trh se zážitky negativně poznamenala hospodářská krize, kvůli které firmě Zlatá rybka-zážitky výrazně klesly tržby.

V roce 2011 společnost Zlatá rybka-zážitky vykázala obrat 13,5 miliónu korun, její aktiva obnášela 2,4 miliónu korun a cizí zdroje 6,5 miliónu korun. V roce 2012 hodnota majetku firmy činila zhruba půl miliónu korun.

Společnost s původním názvem Personal Magnus byla založena v roce 2007 a její základní kapitál činí 100 tisíc korun. Na Zlatou rybku-zážitky byla přejmenována v prosinci 2008.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám