Hlavní obsah

Dobročinný komplot: Peníze na charitu si měli strčit do kapsy

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Speciální polohovatelné postele pro těžce nemocné, hipoterapie a další bohulibé cíle mělo několik občanských sdružení, která před několika lety zažádala o milióny korun dvě loterijní společnosti, neboť tyto firmy musely podle tehdejšího zákona dávat část zisků na veřejně prospěšné účely.

Foto: Profimedia.cz

Peníze měly podle slibů jít například na hipoterapii.

Článek

Loterijníci vyplatili občanským sdružením téměř 60 miliónů korun, jenže peníze skončily neznámo kde a žádná podpora nemocných či postižených se nekonala.

Podle obžaloby měl v čele promyšleného komplotu stát Jakub Trávníček, který měl být i za založením 11 občanských sdružení. Dokumenty při jejich vzniku měly být podepsány lidmi, kteří o své účasti neměli ani ponětí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tato sdružení poté podepsala se sázkovými firmami dohodu o odvodech části výtěžku na veřejně prospěšné účely na základě bohulibého projektu slibujícího pomoc dětem, postiženým či seniorům. Firmy peníze poslaly, jenže podle obžaloby finance obratem vybrali z účtů Trávníčkovi komplici.

Změnil se zákon

„Finanční prostředky poskytnuté občanským sdružením obvinění nepoužili a ani neměli v úmyslu použít podle stanov jednotlivých občanských sdružení na sociální, zdravotní, sportovní, ekologický, kulturní či jinak veřejně prospěšný účel, ale tyto vylákané finanční prostředky použili pro svoji potřebu,“ řekla k obžalobě mluvčí brněnského krajského soudu Lenka Smutná Polachová.

Trávníčkovi hrozí před soudem až deset let, jeho pomocníkům od dvou do deseti let vězení.

Odvody byly zrušeny

Podobné případy vedly až ke změně loterijního zákona. „Odvody ze sázkových her a loterií na veřejně prospěšné účely byly od roku 2012 zrušeny mimo jiné právě z důvodu, že byl systém v některých případech zneužíván,“ potvrdil Právu mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka.

Provozovatelé loterií nyní státu odvádějí 20 procent z částky, o kterou úhrn vsazených částek převyšuje vyplacené výhry.

„Novelou loterijního zákona účinnou od 1. 1. 2014 byla pro provozovatele tzv. netechnických her jako číselné loterie, kurzové sázky či okamžité loterie zavedena možnost slevy na odvodu, a to do výše hodnoty peněžitých darů poskytnutých Českému olympijskému výboru na účely tělovýchovné a sportovní,“ řekl Ležatka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám