Hlavní obsah

Žena ukázala strážníkům prostředníček, ti ji spoutali a nakonec vysadili za městem

Právo, Patrik Biskup

Dva strážníky městské policie v Sušici stíhá policie za zneužití pravomoci úřední osoby. Loni v prosinci v jednom z barů nasadili 50leté ženě pouta a odvezli ji nejprve na služebnu, odtud pak na vyšetření do nemocnice a nakonec ji vysadili v odlehlé části mimo město.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Ženu neoprávněně omezili na osobní svobodě. Jednali v rozporu se zákonem,“ uvedla v pátek policejní mluvčí Dana Ladmanová.

Hana K. na sebe upoutala pozornost strážníků, když na ně z okna baru začala hanlivě povykovat a gestikulovat. Oba proto vešli do podniku, vyvedli ji ven, nasadili jí pouta a odjeli s ní na služebnu. Tam žena dostala dýchnout a po zjištění, že je pozitivní na alkohol, ji vzali do nemocnice na vyšetření. Pak ženu naložili zpátky do auta a zavezli za město na odlehlé místo zvané Páteček, kde jí sundali pouta a propustili ji.

Vše se odehrálo v noci mezi půl druhou a půl třetí. Žena se s jedním ze strážníků osobně zná a nepopírá, že když ho viděla z okna stát s kolegou na ulici u auta, tak na něj sprostě zakřičela a ukázala mu vztyčený prostředníček, protože v minulosti od něho dostala pokutu kvůli psovi.

K zajištění nebyl důvod

Podle policie neměli strážníci k zajištění ženy zákonný důvod. V době, kdy ji v baru řešili za její nemístné poznámky, nereagovala tak, že by svým chováním narušovala veřejný pořádek nebo ohrožovala jiné osoby. Nekladla žádný odpor, strážníky nenapadala ani se jim nesnažila utéci.

Důvod pro nasazení pout tak podle závěrů vyšetřovatelů nebyl, stejně tak jednali strážníci protiprávně, když po ženě požadovali orientační dechovou zkoušku a vyšetření v nemocnici. Povinnost podrobit se vyšetření na alkohol má jen ten, kdo pod jeho vlivem jinému způsobil újmu na zdraví, ohrožuje život nebo zdraví své nebo dalších lidí či páchá škodu na majetku. „Žádné takové jednání u poškozené nebylo prokázáno,“ konstatovali vyšetřovatelé.

Strážníci zatím stále chodí do práce. „O jejich případném postavení mimo službu se rozhodnu, až se oficiálně seznámím s výsledky policejního vyšetřování,“ uvedl starosta Sušice Petr Mottl.

Reklama

Výběr článků

Načítám