Hlavní obsah

Kauza Rath: Manželé Kottovi stráví 7,5 roku za mřížemi

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad

Rozsáhlá úplatkářská aféra ve Středočeském kraji se nachýlila ke svému konci. Krajský soud v Praze v úterý vynesl, po téměř dva roky trvajícím procesu, rozsudek nad devíti z jedenácti obžalovaných. Manželé Kottovi, kteří se z úterního jednání omluvili, dostali 7,5leté tresty. Spolupracující obviněnou Ivanu Salačovou soud v čele s Robertem Pacovským potrestal tříletou podmínkou se zkušební dobou na pět let.

Manželé Kottovi stráví 7,5 roku za mřížemiVideo: Novinky

 
Článek

Rozsudek není pravomocný. Soud navíc uložil manželům Kottovým propadnutí více než 20 miliónů korun, které u nich policie zajistila, ať už ve formě hotovosti, na bankovních účtech nebo v cenných papírech. Salačová dostala ještě peněžitý trest ve výši jednoho miliónu korun.

„Petr Kott a Kateřina Kottová žádali finanční prospěch ve formě úplatku ve výši 51 miliónů korun, z čehož získali 41 miliónů,“ uvedl soudce Robert Pacovský.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kateřina Kottová (lékařka, bývalá ředitelka kladenské nemocnice)7,5 roku vězení
Petr Kott (lékař, exnáměstek krajských nemocnic, bývalý poslanec)7,5 roku vězení
Ivana Salačová (podnikatelka ve stavebnictví, firma Fisa)3letá podmínka
Pavel Drážďanský (manažer stavební firmy Konstruktiva Branko)5 let vězení
Tomáš Mladý (manažer stavební firmy Konstruktiva Branko)5 let vězení
Václav Kovanda (manažer stavební firmy Pohl)3letá podmínka
Martin Jireš (manažer zdravotnické firmy Puro-Klima)5,5 roku vězení
Jindřich Řehák (jednatel zdravotnické firmy Hospimed)5,5 roku vězení
Jan Hájek (manažer zdravotnické firmy B. Braun Medical)3letá podmínka

„Jsem víceméně spokojená s tím, že jsem dostala podmínku. Nebudu říkat, že ne. Ale jsem celková taková z toho špatná. Peněžitý trest je docela bolestivý,“ komentovala verdikt Salačová s tím, že si nechá lhůtu na rozmyšlenou pro případné odvolání.

Odposlechy byly legální i srozumitelné, řekl soudce

Pacovský četl rozsudek téměř devadesát minut. Po kratší pauze se ještě pustil do stručného odůvodnění rozsudku.

Obhajoba tvrdila, že některé důkazy (především prostorové odposlechy) byly opatřeny nelegálně. „Senát nedospěl při hodnocení důkazů k závěru, že by některý z důkazů nebyl procesně použitelný,“ odmítl nezákonnost důkazů Pacovský.

„Opakovaně zde zaznívaly námitky, týkající se srozumitelnosti odposlechů. Lze souhlasit s tím, že část odposlechů byla těžko srozumitelná, některé vůbec, o tom žádných pochyb není. Pokud zdejší soud některé své závěry opíral o některé odposlechy, pak musím konstatovat, že srozumitelné jsou,“ připomněl další námitky obhajoby předseda senátu.

Výpověď Salačové jako hlavní důkaz

Jak řekl Pacovský, jedním z hlavních důkazů byla výpověď Ivany Salačové.

„Je pravdou, že její výpověď rozšiřuje ty poznatky páchání trestné činnosti, která zde byla probírána. V mnoha ohledech vysvětluje smysl komunikace a charakter činnosti osob. Ale v žádném případě není osamoceným důkazem v této věci,“ prohlásil Pacovský.

Její výpověď prý hrála velkou roli při dokazování ovlivnění přidělení zakázky na opravu hostivického gymnázia.

Kontrola neměla šanci ovlivnění zakázek zjistit

Co se týče zakázky na rekonstrukci Buštěhrad, zásadní byla opět výpověď Salačové, která je podle soudu v naprostém souladu se zřetelnými prostorovými odposlechy. „Inženýrka Salačová trefně uvedla, že jedním z důvodů, který ji vedl k žádosti o status spolupracující obviněné, byl ten, že si uvědomila, že její projevy na těch záznamech jsou velmi zřetelné,“ podotkl Pacovský.

David Rath u soudu dříve tvrdil, že kvůli několikanásobné kontrole k ovlivnění zakázek nemohlo docházet. V tom má krajský soud jasno. „Není pochyb o tom, že tam nemalou kontrolní činnost prováděl Regionální operační program (ROP) střední Čechy, nicméně je na místě zdůraznit, že skutečnost, zdali ti jednotliví soutěžitelé byli domluveni, ROP fakticky nebyl schopen zjistit,“ prohlásil Pacovský.

Žalobce Petr Jirát má vinu všech obžalovaných za prokázanou. Manželům Kottovým navrhl osmi- až devítileté tresty, zabavení majetku a zákaz činnosti. Pro Ivanu Salačovou, která se jako jediná rozhodla vypovídat a spolupracovat s vyšetřovateli, požadoval podmíněný trest. [celá zpráva]

Podle obhájce Kottových Tomáše Sokola jsou tresty navržené pro Kottovy likvidační a udělají z nich bezdomovce a asociály. [celá zpráva]

Foto: Právo

Ivana Salačová

Podle obžaloby se na ovlivňování veřejných zakázek podílelo jedenáct lidí. Bývalý středočeský hejtman David Rath a údajná organizátorka zmanipulovaných tendrů Lucia Novanská byli vyloučeni k samostatnému projednání. Soud se jejich případem bude zabývat v květnu.

Zakázky na opravy

Jednalo se o zakázky týkající se opravy buštěhradského zámku, budovy hostivického gymnázia a modernizace nemocnic ve Středočeském kraji.

Foto: Právo

Kottová (dříve Pancová) se svým manželem měli podle Jiráta rozhodovat předem o vítězi tendru. Vybrané firmě prý pak Novanská umožnila stanovit si podmínky zakázky.

Do výběrového řízení byly zařazeny také další firmy, tzv. křoví, které nastavily svou nabídku záměrně vyšší. „Hodnoticí komisi pak nezbylo než vybrat tu firmu, která měla nejnižší nabídku,“ řekl před měsícem ve své závěrečné řeči Jirát. „Vítěz“ veřejné zakázky pak podle Jiráta odvedl deset procent jako úplatek Pancové, Kottovi a Rathovi, který údajně o všem věděl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám