Hlavní obsah

Žalobce zastavil stíhání policisty, který autem naboural ujíždějícího motorkáře

Právo, Radim Vaculík

Státní zástupce tento týden podle zjištění Práva podmínečně zastavil trestní stíhání pražského policisty (32), který loni v srpnu při honičce po pražském Chodově srazil jako řidič služební oktávie ujíždějícího mladého motorkáře (21).

Zraněného motorkáře policista místo ošetření kopal. Reportáž ČT ze září 2014Video: Česká televize ČT24

 
Článek

Ten po nehodě utrpěl těžká zranění včetně tříštivé zlomeniny pravé nohy. Policista se hájil tím, že do něj narazil neúmyslně.

Navíc na záběrech průmyslové kamery z místa nehody, které se později přes televizní vysílání dostaly na veřejnost, je vidět, že i když byl motorkář Radek Čapek zraněn a následně leží spoutaný na zemi, další z policistů do něj kopl a pak mladíka dvakrát uhodil pěstí do obličeje.

Stíhání tohoto policisty viněného ze zneužití pravomoci úřední osoby dál pokračuje.

Nebyly tam zohledněny veškeré okolnosti, které jsou ze zákona vyžadovány pro podmíněné zastavení trestního stíhání, nebyla zohledněna veškerá jednání ze strany obviněného. Je pravdou, že to asi chtějí zastavit co nejrychleji
Radek Bezděk, advokát

Žalobce se podle informací Práva ztotožnil s návrhem Generální inspekce bezpečnostních sborů a stanovil řidiči policejního vozu zkušební dobu 21 měsíců. Pokud během ní nic nezákonného nespáchá, jeho stíhání pro nedbalostní těžké ublížení na zdraví bude definitivně zastaveno.

Původně mu přitom hrozily až dva roky vězení a stejně jako druhý člen policejní hlídky byl až do vyřešení případu postaven mimo službu. Jeho další osud bude jasnější až v okamžiku, kdy rozhodnutí státního zástupce bude pravomocné.

Důvodem, proč státní zástupce nemíní tohoto policistu hnát před soud, je podle jeho závěrů skutečnost, že se dotyčný k zavinění nehody přiznal, litoval toho, vše okamžitě nahlásil a nabídl uhradit ze svých peněz Čapkovi část škody nehrazenou pojišťovnou.

„Obviněný vyhověl všem stanoveným zákonným podmínkám… Na následném násilném jednání vůči poškozenému (motorkáři) se zjevně nepodílel… Vzhledem k uvedenému bylo trestní stíhání podmíněně zastaveno,“ uvedl podle informací Práva žalobce ve svém usnesení.

Advokát: Podám stížnost

Čapek a jeho advokát Radek Bezděk s takovými závěry nesouhlasí, proto už ve středu podali proti rozhodnutí žalobce stížnost.

„Nebyly tam zohledněny veškeré okolnosti, které jsou ze zákona vyžadovány pro podmíněné zastavení trestního stíhání, nebyla zohledněna veškerá jednání ze strany obviněného. Je pravdou, že to asi chtějí zastavit co nejrychleji,“ řekl Právu Bezděk.

Pamatuji si jen, jak letím, a pak jsem se probral až na zemi
Radek Čapek, motorkář

Incident se odehrál loni 6. srpna krátce před 23. hodinou. Čapek se chtěl tehdy údajně pochlubit svému kamarádovi se svou motorkou, jenže řidičský průkaz na ni ještě neměl. U parkoviště obchodního centra na pražském Chodově je chtěla zastavit policejní hlídka, jenže mladík zpanikařil a rozhodl se před ní ujet.

Během velmi krátké honičky o délce jen asi 50 až 100 metrů si prý motorkář uvědomil svou chybu a začal zpomalovat. V tu chvíli do něj narazilo zezadu policejní auto, odmrštilo ho na zeď jedné z budov a samo pak narazilo do sloupu.

„Pamatuji si jen, jak letím, a pak jsem se probral až na zemi,“ řekl po nehodě vyšetřovatelům Čapek.

Policejní řidič podle informací redakce tvrdil, že Čapka srazil neúmyslně v okamžiku, kdy se snažil přečíst poznávací značku jeho motorky. Příliš pozdě si prý všiml, že ujíždějící mladík brzdil, a narazil do něj. Podle znalců v tom okamžiku jel motorkář rychlostí 59 km/h a policejní vůz 72 km/h.

Nic si nepamatuje?

Čapek se pak snažil postavit, ale kvůli zranění nemohl, proto zůstal ležet. V tu chvíli se k němu seběhla dvojice policistů z nabouraného auta, přičemž řidič mu spoutal ruce za zády.

Druhý člen hlídky, který při nehodě sám i kvůli nepřipoutání narazil hlavou do čelního skla auta, podle záběrů z kamery k Čapkovi přistoupil a kopl ho do žeber. Pak navíc zvedl mladíkovu hlavu s přilbou a zřejmě dvakrát udeřil motorkáře do obličeje a poté drže ležícího Čapka za hlavu otočil jeho tělo na záda.

Mladík později vypověděl, že tomuto fyzickému útoku předcházely i výhrůžky a nadávky ze strany policejní hlídky. Podle médií na něj měli křičet: „Doufám, že chcípneš, ty svině!“

A právě policista, který podle obvinění Čapka zmlátil, se nejspíše soudu nakonec nevyhne. Brání se podle informací Práva tím, že po nárazu do hlavy utrpěl otřes mozku a z následného incidentu, tedy svého útoku na mladíka, si nic nepamatuje.

Pokud ale lékaři nevyloučí jeho nepříčetnost v době útoku kvůli chvilkovému výpadku paměti, lze očekávat podání obžaloby a hrozí mu trest až tří let vězení. Není ale obviněn z pokusu o těžké ublížení na zdraví, protože podle posudku jeho kopanec a rány pěstí žádná zranění Čapkovi nezpůsobily.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám