Hlavní obsah

Neovládající se policista v Praze brutálně zmlátil zraněného motorkáře ležícího na zemi

Praha

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) vyšetřuje zákrok pražské policie ze začátku srpna. Hlídka stíhala motorkáře, který odmítl zastavit, a po nehodě ho místo poskytnutí první pomoci zbila. Na případ upozornila Česká televize, která zveřejnila také video z bezpečnostní kamery, kde je celý incident zaznamenán.

Zraněného motorkáře policista místo ošetření kopal. Reportáž ČT ze září 2014Video: Česká televize ČT24

 
Článek

Na zveřejněném videozáznamu je vidět, že po nehodě policista do ležícího motorkáře kopne a poté ho dvakrát udeří do obličeje. O úderech do tváře hovoří i poškozený Radek Čapek, se kterým televize mluvila.

Hlídka pronásledovala motorkáře v noci na 7. srpna, protože se jim nezdál technický stav stroje. Po krátké honičce vjeli na parkoviště obchodního centra na Chodově, kde podle tehdejšího vyjádření mluvčího policie motocyklista narazil do sloupu, do kterého pak narazili i policisté. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: policejnidenik.cz

Do sloupu narazil motorkář a pak policisté

Čapkova verze je však jiná. „Jak jsem zmírnil tempo, tak mě srazili a už jsem letěl,“ uvedl k nehodě.

„Případ má v kompetenci GIBS a my se k němu nemůžeme vyjadřovat,“ řekl Novinkám mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Použili chvat pro lámání vazu 

„Incidentem se zabýváme. Zatím není možné zveřejnit jakékoli další informace. Kdy budou nějaké závěry vyšetřování, nelze říci,“ sdělila Novinkám mluvčí inspekce Radka Sandorová.

Na dotaz, kdo podal k vyšetřování incidentu podnět, uvedla, že vyšetřovatelé GIBS se případem zabývají od začátku, protože došlo k nehodě služebního auta se zraněním policisty. Následně začali prověřovat i další okolnosti případu.

Podle instruktora bezpečné jízdy na motorce Pavla Kubíčka osloveného Českou televizí je zázrak, že motorkář nehodu přežil. Podle něj také policisté použili chvat pro lámání vazu. „Vzít někoho takhle za hlavu a otočit ho tímto způsobem, tak i zdravému člověku můžete takto zlomit vaz,“ konstatoval Kubíček.

Právní zástupce poškozeného Robert Bezděk tvrdí, že se policisté dopustili trestného činu těžkého ublížení na zdraví, neposkytnutí pomoci a zneužití pravomoci úřední osoby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám