Hlavní obsah

Žalobci žádají Švýcarsko o právní pomoc v kauze Grygárka

Olomouc

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci (VSZ) žádá ve Švýcarsku o právní pomoc v případu exnáměstka pražského vrchního žalobce Libora Grygárka, který je od roku 2013 obviněný ze zneužití pravomoci v souvislosti s lobbistou Romanem Janouškem. Podle žalobců nedal pokyn k objasnění údajného praní špinavých peněz v zahraničí.

Foto: Petr Horník, Právo

Libor Grygárek

Článek

Grygárek již dříve obvinění odmítl jako nepodložené. Informaci o vývoji v případu ve středu sdělil Pavel Komár z VSZ.

"Požádali jsme justiční orgány Švýcarské konfederace o právní pomoc, dosud nebylo v této věci vyhověno," uvedl Komár bez dalších podrobností. Žalobci dosud kvůli vyšetřování neuvedli jméno Grygárka, ten ale již dříve potvrdil, že se obvinění týká jeho osoby a považuje ho za nepravdivé a nepodložené.

V případě prokázání viny mu hrozí trest od šesti měsíců do tří let vězení. Podle vyšetřovatelů existuje podezření, že postupoval kvůli osobnímu vztahu k člověku, který v kauze figuroval, a jehož peníze byly zajištěny v zahraničí.

Zneužití pravomoci

Trestní stíhání je spojené s kauzou exšéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové, dříve Nagyové. Z rozsáhlejšího spisu, ze kterého dosud vzešlo několik případů, vyplývá, že kriminalisté podezírají několik lidí mimo jiné z praní špinavých peněz.

Spis zmiňuje i Grygárka a podezření z toho, že v pozici náměstka tehdejšího vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly zneužil svou pravomoc.

Podezření se týká let 2009 až 2012.

Podnikateli Janouškovi, o jehož spojení s Grygárkem opakovaně psala média, před lety zablokovala konta ve Švýcarsku tamní prokuratura. Kvůli podezření na praní špinavých peněz vyšetřovala pohyby peněz v celkové výši dvou miliard korun, s žádostí o právní pomoc se obrátila i na české žalobce. V roce 2010 však Švýcaři případ odložili.

Soused Janoušek

Koncem roku 2011 vyšlo najevo, že Grygárek jednal s Janouškem v době, kdy pražské vrchní státní zastupitelství řešilo pět případů, které se Janouška týkaly. Grygárkova tchyně také před lety koupila byt v těsném sousedství Janouška, v Galerii u Myšáka v centru Prahy. Grygárek přitom nedokázal věrohodně vysvětlit, kde jeho příbuzná vzala peníze.

Grygárek býval vrchním státním zástupcem v Praze, od roku 2007 zastával na úřadu funkci náměstka. Jeho jméno zmínila nynější poslankyně, exministryně spravedlnosti a bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová (ČSSD), která jej tehdy označila za součást justiční mafie, za což se mu později na základě soudního rozhodnutí musela omluvit.

Reklama

Výběr článků

Načítám