Hlavní obsah

Policisté si tipovali řidiče luxusních aut, aby je kasírovali

Právo, Radim Vaculík

Značky jako Porsche Cayene, Audi A6, Land Rover nebo Volvo XC90. Řidiče těchto luxusních automobilů si podle obvinění vytipovala počátkem ledna policejní hlídka z pražského Podolí během svých nočních služeb.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nejspíš věděla moc dobře, proč kontroluje právě majitele drahých aut. Nejméně ve čtyřech případech totiž dotyční spáchali přestupek, především šlo o alkohol za volantem.

Jenže policisté s nimi jejich protiprávní jednání řešili zcela odlišně, než jim ukládá zákon.

Místo aby vše sepsali a zadokumentovali, podle Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) si řekli o peníze za své mlčení. Jakmile je prý dostali, nechali řidiče, i když údajně byli pod vlivem alkoholu, v klidu odjet. Podle informací Práva takto postupovala hned trojice policistů z Podolí.

„Mohu potvrdit, že bylo zahájeno trestní stíhání proti sedmi lidem, z nichž někteří jsou příslušníci Policie České republiky, a to pro trestné činy přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby, u řidičů jde o podplácení. Na šest z nich byl podán návrh na vazbu,“ poznamenala pro Právo mluvčí pražských městských žalobců Štěpánka Zenklová.

Podle informací Práva ale státní zástupce u soudu s požadavkem zavřít obviněné za mříže neuspěl a jejich stíhání tak probíhá s jedinou výjimkou na svobodě.

Chlubil se v telefonu

Onou výjimkou je muž, kvůli kterému se celý případ rozjel a který si nyní odpykává trest za jiné delikty.

Právě on se loni počátkem října pochlubil přes telefon několika svým známým, že ho právě chytili policisté a „musel jim dát sedm tisíc korun“. Měl totiž v té době soudem uložený několikaletý zákaz řízení a za volant rozhodně nepatřil.

Upovídanost ale vyšla dotyčného mnohem dráž než na zmíněných sedm tisíc, které prý policistům dal nadvakrát – tři tisíce na místě, zbylé čtyři doma.

V té době jej totiž odposlouchávali pražští kriminalisté kvůli podezření z obchodování s drogami. A ti si nenechali poznatek o možné korupci pro sebe, předali ho vyšetřovatelům z GIBS, kteří pak začali zjišťovat, kdo řidiče dané říjnové noci kontroloval. Podezřelou policejní hlídku pak několik lednových večerů sledovali a nestačili se divit.

Nejprve 9. ledna pozdě večer zaznamenali, jak policisté zastavili řidiče vietnamského původu v jeho porsche, a když u něj zjistili alkohol v dechu, podle obvinění od něj ve služebním autě převzali blíže neupřesněný úplatek. Pak ho nechali odjet.

Načapali šéfa velké firmy

Jen o patnáct minut později zastavili Audi A6, u jehož řidiče rovněž zjistili nějaký přestupek. Jenže ten u sebe neměl nejspíš peníze, proto jej podle tvrzení inspekce doprovodili k hotelu Panorama, kde vybral z bankomatu 15 tisíc korun, následně on i policisté odjeli na jiné místo, kde jim údajně finance předal.

Podle informací Práva z obvinění vyplývá, že řidičem tohoto vozu byl předseda představenstva významné logistické firmy.

Kromě něj policejní hlídka během téže noci zastavila a údajně zkasírovala ještě dalšího řidiče. Minulý týden ve středu si jak pro tři muže zákona, tak pro tři řidiče přišla inspekce a společně s tím, který už si odpykává ve vězení jiný trest, všech sedm obvinila.

Stejně jako ostatním řidičům mu nyní za podplácení hrozí až šestiletý trest, stíhaným policistům dokonce až deset let za mřížemi za přijetí úplatku.

Všechny tři ve čtvrtek jejich nadřízený postavil až do konce případu mimo službu.

Reklama

Výběr článků

Načítám