Hlavní obsah

Pracovnice radnice zpronevěřila téměř dva milióny

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bruntál

Skandál s téměř dvoumiliónovým mankem řeší jedna malá obec na Bruntálsku. Policie v minulých dnech obvinila bývalou pracovnici obecního úřadu z toho, že vystavovala fiktivní doklady a ponechala si pro svou potřebu například výtěžek z obecního plesu a další peníze z obecního rozpočtu. Peníze měla použít na zaplacení dluhů své rodiny. O případu informovala mluvčí bruntálské policie Pavla Jiroušková.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Případem se okresní kriminálka začala zabývat na začátku minulého roku a zjistila finanční nesrovnalosti sahající až do roku 2005. Postupně vyšlo podle policie najevo, že žena, která na radnici pracovala jako účetní, okrádala obecní pokladnu téměř deset let, tedy zhruba tři volební období.

„Je jí kladeno za vinu, že od roku 2005 do ledna 2014 měla jako účetní obce a školních zařízení obce zpronevěřit finanční hotovost 1 854 000 korun,“ uvedla Jiroušková.

Obviněná měla obecní peníze získávat například na základě fiktivně zpracovaných mzdových listů, které měla vydávat za pravé. Ponechat si měla také výtěžek z obecního plesu a část peněz z přeplatku za vodné.

Platila rodinné dluhy

„V několika případech měla povést neoprávněné převody z obecního či školního účtu na další své bankovní účty či účty jiných společností, kde měla její rodina závazky. Ke své trestné činnosti se obviněná policistům doznala a můžeme uvést, že všechny zpronevěřené peníze měla použít na úhradu rodinných dluhů,“ doplnila mluvčí.

Na to, že v pokladně chybí téměř dva milióny, se přišlo kontrolou účetnictví, kterou obec provedla. „V této době je obviněná žena v insolvenci a bez zaměstnání. Trestní stíhání je vedeno na svobodě a obviněné hrozí trest odnětí svobody od dvou do osmi let,“ dodala mluvčí policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám